Mazda svolává cca 270 000 vozidel, a to kvůli airbagům Takata

Nedávno jsem dával na facebookovou stránku upozornění na svolávací akci Mazd RX-8, jelikož mají problémy s pouzdry na předních ramenech a v případě prasknutí může dojít k poškození řízení.

Ale jak je vidět podle dnešních zpráv, nejde o jedinou svolávací akci v rámci modelů Mazda. Nyní japonská automobilka bude svolávat cirka 270 000 vozidel, a to kvůli airbagům Takata. Ano, jde o globální problém a nikoliv jen Mazdy. Jakých vozů se událost dotkne?
Bohužel není přesněji určeno, zda se svolávačka týká celého světa anebo jen výhradně amerického trhu. Ale tipuji spíš druhou možnost. Každopádně, u postižených Mazd se chemické látky, které mají funkci nafouknutí pytle, mohou v jistých podmínkách zhoršit a poté za velkého tlaku může dojít k protrhnutí airbagu a kovové šrapnely se rozletí po kabině.
Svolávací akce byla vydána zejména na airbag spolujezdce v některém z následujících modelů – Mazda 6 (vyrobená v letech 2003 – 2008), Mazda 6 MPS (2006 – 2007), Mazda MPV (2004). V některých státech platí výstraha také na model MPV z let 2005 a 2006. Během několika minulých let bylo v USA svoláno kolem 50 milionů vozidel s vadnými airbagy, ale bohužel mají už na vině 22 úmrtí a přes 180 zranění. 
  
Mezitím byla firma Takata zakoupena čínskou společností, která se zabývá bezpečnostní mobilitou na americké půdě. Ta se pro změnu zaměřila nyní na Key Safety System.

Pokud chcete mít úplnou jistotu, zda se svolávací akce týká i Vašeho vozu, není nic jednoduššího, než si vše ověřit pomocí VIN na dotaz u Vašeho dealera. Většinou však jsou majitelé dotčených aut vyzváni k návštěvě autorizovaného servisu, ale ne vždy je majitel dohledatelný. Proto si z vlastní vůle třeba jen zavolejte do dealerství a připravte si VIN. Pokud se Vás bude týkat svolávací akce, tak zajeďte co nejdříve do servisu a nebojte, výměna je plně zdarma. 

Zdroj: cnbc.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *