Mazda 3 prošla faceliftem, jako první Mazda nabídne systém G-Vectoring Control

Před nedávnem unikly do světa internetu první fotografie zmodernizované Mazdy 3, avšak stále nebylo potvrzené, zda se nejedná pouze o úpravu v počítači.
Ovšem dneska Mazda zveřejnila první snímky japonské verze, která se na tamním trhu prodává pod označením Axela. Na první pohled nepřináší facelift razantní změny, ale pod obalem se toho změnilo dosti.

Omlazená Mazda Axela je k dispozici již na objednávku v domovském Japonsku a od předchozího provedení rozeznáte inovovanou „trojku“ podle přepracované přední mřížky a nových světlometů – premiéru mají adaptivní LED světla. Naopak vzadu se model dočkal jenom nového nárazníku. V interiéru se vyjímá nový volant, nové dekory na palubní desce u vyšších výbav si lze objednat elektronickou parkovací brzdu. Krom toho, head-up displej je již barevný a má i nové funkce.
Aktualizovaná Mazda Axela nabídne, jako první Mazda vůbec, systém G-Vectoring Control (GVC), jehož základní věcí je přenos hmoty auta při projíždění zatáčky. Řídicí jednotka bude nastavena tak, že dokáže na základě úhlu natočení volantu, ale také rychlosti a dalších údajů operovat s výkonem motoru, údajně prý až o 30 Nm. Výsledkem je pak přesnější zatáčení vozu a změna zatížení mezi koly.
Na japonském trhu je k dispozici Mazda Axela také s pohonem všech čtyř kol i-Active, ale ten si je možné objednat pouze u motorizace 2,2 Skyactiv-D, který se nově chlubí lepší kultivovaností a odhlučněním. Dále v motorové škále nebude chybět benzínový čtyřválec 1,5 Skyactiv-G o výkonu 100, 120 a 165 koní. Na své si přijdou také fanoušci nafty – konkrétně si mohou vybrat 1,5 Skyactiv-D (105 koní) a výše zmíněný 2,2 Skyactiv-D (150 koní). Motory lze spárovat se šestistupňovým manuálem Skyactiv-MT nebo automatem Skyactiv-DRIVE.
Mazda 3, označována jako modelový ročník 2017, by se měla ukázat na evropském trhu koncem letošního roku.

Zdroj: Mazda



Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *