Mazda otevře muzeum i v Evropě, uvidíte hlavně modely s Wankelem, ale i legendy

Také si někdy říkáte, že ty starší modely od Mazdy vypadají opravdu úchvatně na různých fotografiích a náhle si začínáte uvědomovat, že jste je ještě neviděli na vlastní oči?
Možná jsem pro Vás našel řešení, které vymysleli pánové z Německa a nutno říci, že na něco takového jsem osobně čekal několik let. Navíc, kdo z nás se někdy vydá do samotného Japonska?

Ať už máte raději Mazdu Cosmo Sport, RX-7 anebo nestárnoucí MX-5, všechny mají něco společného – nabídnou inovativní technologie a hlavně prvotřídní design. A hlavně již brzy budeme moct vidět tyto krásky společně s ostatními na jednom místě, kde nám bude srdce radostí plesat, neboť v německém městě Augsburg bude otevřeno první Mazda muzeum mimo japonské území.
Nové „evropské“ muzeum vznikne v historické tramvajové vozovně, budova pochází z roku 1897, o rozloze přes 1500 m2, kde se budou vyjímat exponáty soukromé sbírky Mazda Deutschland. Pro začátek bude vystaveno 50 různých modelů, které se budou po určitém intervalu obměňovat, ale nestárnoucí klasiky jako Cosmo Sport či RX-7 budou k vidění stále. Jako bonus bude setkání s ostatními milovníky značky Mazda ze všech koutů světa a pochopitelně se zde budou pořádat i nějaké akce.
Oficiálním názvem Mazda Classic – Automobil Museum Frey bude vůbec prvním muzeem automobilů Mazda v Evropě, za jehož vznikem stojí Walter Frey se syny Joachimem a Markem. Walter Frey založil v roce 1971 v Gersthofenu poblíž Augsburgu společnost Auto Frey, která je rodinným podnikem dodnes. Frey si nevybral vozy Mazda jen tak náhodou, poněvadž ho fascinují rotační motory. Proto v muzeu se budoucí návštěvníci dozvědí jednak princip rotačního motoru a pak samozřejmě si mohou prohlédnout mnoho modelů s tímto agregátem.

Walter Frey se svými syny

Není tajemstvím, že Walter Frey je více než 30 let vášnivým sběratelem. Svou sbírku započal zakoupením Mazdy Cosmo Sport v roce 1980, kterou objevil a zároveň koupil v New Jersey. Proto tento kousek nechybí právě mezi vystavenými exponáty. Vášeň pro sbírání klenotů předal i svým dvěma synům. Společně tak dokázali vytvořit největší sbírku sériových vozů Mazda na světě. Přesněji mají již 120 vozů s datem narození 1930 až dodnes, proto není divu, že se rozhodli pro muzeum.

V nově vybudovaném muzeu může být tedy vystaveno až 50 modelů a většina z nich bude právě s Wankelovým motorem, ale jak už dříve bylo zmíněno, exponáty se budou obměňovat. S podporou německého importu Mazda se Walteru Freyovi podařilo vytvořit fascinaci japonské automobilky, kterou chce ukázat i široké veřejnosti. Prozatím není k dispozici otevírací doba ani výše vstupného, ale samotné muzeum se má otevřít na jaře letošního roku.
   
Přesná adresa nového muzea a kontakt:
Mazda Classic – Automobil Museum Frey
Wertachstr. 29a
86153 Augsburg
Telefon: +49 821 49 011 38
E-Mail: info@mazda-classic-frey.de

Zdroj: mazda.de



Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *