Mazda vyvíjí nové SUV výhradně pro USA, do dvou let představí i nový designový jazyk

Na evropské půdě prodává Mazda pouze dvě SUV, přesněji CX-3 a CX-5, kdežto na americkém trhu se přidá ještě větší CX-9, na čínském zase CX-4 a na domácím trhu v Japonsku je v nabídce CX-8.
Po delším interview Automotive News s Masamichi Kogaiem, generálním ředitelem Mazdy, je však známo, že automobilka pracuje na novém SUV výhradně pro americké zákazníky, ale CEO prozradil i další plány do budoucna.

Připravované SUV, o kterém nebyly prozrazeny žádné bližší informace, se zařadí v portfoliu na americké půdě mezi CX-5 a CX-9 a je tak jisté, že nabídne tři řady sedadel a sedm míst. Zhruba polovina nabídky značky v USA spadá v tuto chvíli do kategorie crossoverů, což představuje 57% prodejů a Kogai je chce navýšit na 60%.
Kogai k tomu pronesl následující: „Máme velká očekávání. Vlastně se chystáme představit zcela nový a odlišný typ SUV a výzkum společně s vývojem koordinují naše střediska v Severní Americe. V podstatě jde o podobnou strategii, jakou Mazda použila při vývoji CX-4 pro čínský trh či CX-8 pro domácí trh.“
Vyvíjené SUV se zřejmě představí během roku 2021 a není vyloučeno, že by dostalo staronové označení CX-7, které zmizelo v roce 2012. Ať už půjde o cokoliv, tak nový model má převzít roční výrobní kapacitu 150 000 vozů v plánovaném závodě, který bude stavět Toyota společně s Mazdou někde v USA. Za loňský rok prodala automobilka například 112 235 kusů CX-5 a jde tak v současnosti o nejprodávanější model v Americe.
Nové SUV je pouze prvním krokem. Mazda se podle některých zdrojů chystá zvýšit svůj tržní podíl, který je nyní 1,7 procenta. Z japonských značek má menší čísla pouze Mitsubishi. Ale automobilka chystá také pár premiér na rok 2019, přesněji půjde o novou lehčí platformu s lepší jízdní dynamikou, nový (prý sexy) designový jazyk a také převratné technologie, jinými slovy elektromobil, mild hybrid a pochopitelně motory Skyactiv-X.

Zdroj: carscoops.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *