BMW už není vzorem pro Mazdu, prý již nevyrábí řidičská auta, teď se inspiruje Toyotou

Každá automobilka má jinou automobilovou značku za svůj vzor, ale málokterá to prohlásí veřejně. Mazda měla dlouhá léta za referenční značku právě BMW.

A z jakého důvodu? Protože mnichovský výrobce dokázal stavět řidičská auta, ale bohužel dnes tomu už tak téměř není, a proto se Mazda nechala slyšet, že změnila stanovisko.

Podíváme-li se na ostatní automobilky, tak například ty jihokorejské, jmenovitě Hyundai a Kia, mají za svůj právě také BMW. Dokonce to vzaly tak vážně, že odešel z divize BMW M Albert Biermann a zavítal právě pod křídla Hyundai a Kie. Důvod? BMW prý věnuje nehorázné peníze do vývoje elektronických hraček a nenaslouchá zákazníkům, aby jim tak plnilo přání v podobě řidičských aut. A to vzaly jihokorejské značky právě do svých rukou v čele s Biermannem a výsledkem je například Kia Stinger či divize Hyundai N.
Ale zpátky k Mazdě! Ta měla za vzor BMW kvůli podobné filozofii při vývoji modelů, ale během posledních pár let se změnilo mnoho věcí. Novináři z AutoGuide se proto obrátili na jednoho z inženýrů Mazdy, při testech agregátu Skyactiv-X, s otázkou, zda je mnichovská značka stále tou referenční.
Vzhledem k tomu, že Mazda není spokojená se současným přístupem BMW k dynamice vozidel, rozhodla se pro překvalifikování postoje. Proto současným vzorem je značka Toyota, přesněji Toyota Camry. Ano, ta Camry, o které se mluví jako o jízdně neinspirativní, ale právě toto auto je inspirací Mazdy pro radost z jízdy.
Inženýr Mazdy pronesl: „Jestli se Camry prodávala tak dobře před tím, kdy bylo řídit tolik únavné, tak nyní mají skutečně dobře jezdící auto.“ Samozřejmě čas plyne a třeba za pár let si Mazda vybere opět jinou automobilku jako vzor, ale její změnu současného stanoviska naprosto chápu…
Zdroj: paultan.org

Toyota Camry 2017

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *