Modernizovaná Mazda MX-5 zřejmě dostane dvoulitr s vyšším výkonem

Pokud si již nevzpomínáte, tak čtvrtá generace oblíbeného roadsteru Mazda MX-5 byla představena během září roku 2014.

I po téměř čtyřech letech jde o jeden z nejdostupnějších roadsterů na trhu a v brzké době jej čeká povinná modernizace v polovině cyklu. Nyní se objevily informace, že krom detailních úprav exteriéru i interiéru dostane silnější motor.

V současné době je možné koupit MX-5 (ND) se dvěma motory – 1,5 Skyactiv-G o výkonu 131 koní a 2,0 Skyactiv-G s výkonem 160 koní. Vzhledem k hmotnosti 1057 kg jde o slušnou porci koňských sil, jenomže sourozenecký Fiat, respektive Abarth, 124 Spider má pod kapotou přeplňovanou čtrnáctistovku o výkonu 170 koní.
Zahraniční deník Road & Track zjistil z dokumentů, které byly předloženy správě bezpečnosti silničního provozu (NHTSA), že MX-5 dostane výkonnější motor – přesněji benzínový dvoulitr Skyactiv-G by měl nově nabídnout výkon 184 koní (amerických 181 koní). Pokud by se tak opravdu stalo, tak dojde ke zvýšení až o 17%.
Zatím není jasné, jak daného počtu koňských sil Mazda dosáhne, ale přiložené dokumenty nezmiňují turbodmychadlo ani kompresor. Navíc automobilka dříve také uvedla, že MX-5 nedostane revoluční motor Skyactiv-X, takže inženýři museli udělat razantní úpravy na aktuálním motoru.
Mazda se nevyjádřila k daným dokumentům, ale MX-5 dosáhne letos polovičního životního cyklu, takže přijde na řadu modernizace s modelovým rokem 2019 a s ní by mohl přijít právě i silnější agregát. No, upřímně jsem zvědav, zda dojde ještě k nějakým technickým změnám.
Zdroj: carscoops.com

ODKAZ NA ONEN DOKUMENT!

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *