Co mají společného Aston Martin DB7 a Mazda MX-5? To na první pohled neuhodnete

Sdílení komponentů v automobilovém průmyslu je dnes nedílnou součástí téměř každé automobilky, neboť se tím hlavně ušetří výdaje za vývoj, výrobu a dále.

Dnes můžeme jmenovat například koncern Volkswagen, který je typický sdílením jednotlivých částí vozu. Jenže v devadesátých letech to nebylo na programu dne, ale i výjimky se najdou, ostatně jako vždy. Co měl například společného Aston Martin DB7 a první generace Mazdy MX-5?

Model DB7 od britské automobilky hrál velkou roli při revitalizaci automobilky v 90. letech a dnes se však dá už považovat za moderní klasiku. Byl vyroben v levném pojetí, neboť v daném období byl Aston Martin vlastněn Fordem a právě plno dílů, co má DB7, pocházelo z korporace. Dokonce platforma odkazuje na starý Jaguar XJ a také řadový šestiválec či vidlicový dvanáctiválec je též v jádru Jaguar.
Ford byl velké zvíře, a proto nevlastnil jen Aston Martin, ale také Mazdu. A na základě této „spolupráce“ vznikl zajímavý úkaz – DB7 měla s MX-5 (NA) stejný díl, a sice vnitřní kliky dveří. Na fotce se můžete podívat, že to vypadá opravdu zvláštně v jinak „našlapaném“ interiéru britské klasiky. V kabině lze tak obdivovat plno druhů dřeva, kůže a právě i levně vypadající plastové kliky. Později byly nahrazeny v DB7 za chromové, které se sem hodí určitě více. Avšak zdá se, že část MX-5 byla použita i pro výrobu DB7 Vantage s V12.

Nelze se divit tomu, že v DB7 lze objevit kus Mazdy, když v dané dekádě měly obě značky společného vlastníka. Sice majitele Astonu to musí opravdu štvát tento detail, ale zase majitel Mazdy bude jistě potěšen. 

A na závěr se můžete podívat ještě na jednu podobnost Mazdy a Astonu Martin, poněvadž DB7 Vantage má úplně stejné zadní lampy jako 323F (BG) – posuďte sami.
Zdroj: carthrottle.com, roadandtrack.com, topmiata.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *