Mazda 323 MPS Concept – Druhý pohrobek

Pokud jste si prošli tenhle web o Mazdách křížem krážem, nemohli jste minout podrobně sepsaný článek o úchvatném konceptu Mazda 626 MPS, který se představil v roce 2000 na ženevském autosalonu, ale bohužel nedostal „zelenou kartu“ do sériové výroby. Důvody neznáme ani po několika letech. Jenomže téměř o půl roku později to zkusila Mazda znovu, avšak s jiným modelem.
Na podzim roku 2000 přivezla Mazda na birminghamský autosalon další zajímavý koncept od sportovní divize Mazda Performance Series (MPS), přesněji sportovní 323 MPS na základech generace BJ, kterou vyvinula společně s americkými experty na tuning od Racing Beat. O rok později se ukázala i na stánku ve Frankfurtu nad Mohanem. Bohužel nevíme, proč Mazda a její divize MPS se rozhodla v tak krátkém horizontu představit dva zajímavé koncepty, ale ani jeden neposlat do sériové produkce. Dle mého názoru je to velká škoda!

Nicméně, sportovní Mazda 323 MPS vychází z čtyřdveřového sedanu, generace BJ, a je k nepřehlédnutí díky sportovnímu image, které napovídá, že vůz nabídne nadbytek výkonu, ale také vzrušující zážitky z jízdy. Zvenčí oproti standardnímu provedení ji poznáte podle agresivního body kitu, 17palcových litých kol s nízkoprofilovými pneumatikami o rozměru 205/45R17 a rozměrného zadního spoileru. Dokonce je 323 MPS také snížena oproti sériové variaci, a to díky speciálnímu odpružení. Sportovnost je k vidění také v interiéru – například bíle podbarvené budíky, hliníkové pedály a další.
Pod kapotou Mazdy 323 MPS se nachází 2,0litrový atmosférický čtyřválec o výkonu 152 koní, kterého se dosáhlo pomocí úpravy řídicí jednotky. Sériová pohonná jednotka disponovala výkonem 132 koní. K motoru je připojena pětistupňová manuální převodovka, jež přenáší sílu na přední kola. Více informací jsem bohužel nenašel, ale i přesto je škoda, že Mazda neschválila sériovou výrobu jednoho z vozů 323 MPS a 626 MPS…
Zdroj: ultimatecarpage.com, allcarindex.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *