Mazda a Toyota budou vyrábět v novém závodě dvě různá SUV, blíží se návrat CX-7?

Začátkem minulého roku padlo rozhodnutí Toyoty a Mazdy o tom, že jejich společná továrna na výrobu dvou SUV bude postavena v Alabamě. 
Dlouhou dobu se řešilo, jaké modely chystají obě automobilky, ale po zprávě z půlky července je možná zase o něco jasněji. I když, jak se to vezme, protože Mazda je zase velmi tajemná…

Podle zahraničního deníku Car and Driver bude nové SUV od Toyoty sdílet některé komponenty s připravovaným SUV od Mazdy. Ta však dodala, že oba modely nebudou shodné a budou ve vývoji nezávisle na sobě. Jinými slovy to znamená, že nepůjde o dvojčata s odlišnými logy značek jako tomu je například u Mazdy 2 Sedan, která se prodává jako Toyota Yaris a vypadá totožně.
Konkrétně zatím není potvrzeno, o jaké modely půjde. Ovšem u Toyoty to vypadá s největší pravděpodobností na sériové provedení konceptu FT-4X, který se odhalil před dvěma lety na newyorském autosalonu. Už tenkrát jeho hlavní designér prozradil, že je z 75% připraven do sériové výroby. Stejně jako menší C-HR i studie FT-4X je postavena na platformě TNGA, ale nabídne větší vnitřní prostor a pohon všech čtyř kol. Zástupci Toyoty se shodují, že absence 4×4 u modelu C-HR zhoršuje jeho prodeje.
Pokud jde o Mazdu, zase nevíme téměř nic. Jen tedy deník Car and Driver se domnívá, že půjde o SUV střední velikosti, které by se mohlo zařadit mezi modely CX-5 a CX-9, a tím pádem by se dal očekávat návrat označení CX-7. I kdyby tomu tak nakonec bylo, už dříve Mazda prohlásila, že vyráběné SUV společně s Toyotou bude určené primárně pro americký trh. Ale třeba zase změní názor a bude dostupné i v Evropě. 
Továrna začne vyrábět první vozy v roce 2021 a očekává se roční produkce až 300 000 vozů, která bude rovným dílem rozdělena mezi obě automobilky.
Zdroj: carscoops.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *