Mazda má v plánu nové RX, ale ne v dohledné době! Dočkáme se v roce 2020?

Na loňském autosalonu v Tokiu vzbudil rozruch elegantní koncept od Mazdy, který nese jméno RX-Vision. A tím pádem začaly stoupat naděje, že Mazda má za lubem opravdu nástupce RX-8.
Nedávno se dokonce objevily zprávy, že si japonská automobilka nechala patentovat revoluční rotační motor a natěšení skalních fanoušků tak stouplo ještě výše. Jenomže teď všechny trochu zklamal Yuji Nakemine, globální ředitel a vrcholný manažer Mazdy.

Ten prozradil v rozhovoru pro médium CarAdvice.com.au následující: „RX-Vision je jeden ze snů, který chceme přivézt v budoucnu na trh. U této studie neexistuje žádný konkrétní termín, kdy se začne sériově vyrábět“. Nakemine dále pronesl, že Mazda bude trávit více času ve vývoji pouze, pokud se budou dobře prodávat modely ze současného portfolia. To znamená jednoduše, že japonská značka nechce investovat spoustu peněz na vývoj nového rotačního motoru.
Jenomže nejenom podle mě, ale i dalších médií to vypadá, že Nakemine schválně mlží přes média, aby tak ještě více napínal fanoušky. Důkazem je například nedávno schválený patent na nový rotační motor s přeplňováním a o výkonu cca 400 koní. Podle posledních zpráv to vypadá, že nová Mazda s pořadovým číslem RX-9 se představí v roce 2020, kdy japonská automobilka oslaví 100 let od založení.
Nicméně, musíme také doufat, že RX-Vision v sériové podobě neztratí své kouzlo jako tomu je u koncepční studie. Ale krom toho také pohon zadních kol nebo rotační motor, který se údajně ukrývá i v konceptu z Tokia – označovaný jako Skyactiv-R.

Zdroj: worldcarfans.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *