Mazda MX-5 podlehne zřejmě trendu přeplňování

Netrpělivě čekáme až nejnovější generace oblíbeného roadsteru, Mazdy MX-5, dorazí i na český trh. Podle posledních informací by se tak mohlo stát na konci srpna. Než se toho dne dočkáme, zatím v Japonsku řeší, zda by měla MX-5 dostat časem přeplňovaný motor.
Australské médium Motoring.com.au udělalo rozhovor s programovým manažerem MX-5, Nobuhirem Yamamotou, který prozradil pár nových informací. Hned na úvod zmínil, že současnou MX-5 čeká desetiletá životnost, takže se nové generace dočkáme až tak v roce 2024. A aby tak dlouhý „život“ modelu mohla automobilka okořenit, přichází v úvahu změna pohonného ústrojí – přesněji přeplňovaný agregát.
Jenomže Yamamoto přiznal, že není fanouškem přeplňování, a to z následujících důvodů – zvětší se váha vozu, je potřeba mezichladič a spolehlivost ústrojí taky nebude ukázková. Dokonce i nastínil, že bychom se mohli dočkat MX-5 MPS, avšak i u ní by rád zachoval atmosférickou motorizaci. Ideálně by uvítal atmosférický motor s vyšším výkonem bez použití nějakého přeplňování. Pokud však bude poptávka po daleko vyšším výkonu, použití turbodmychadla se neubrání.
Případná MX-5 Turbo/MX-5 MPS by mohla dostat nový 2,5litrový čtyřválec SKYACTIV, který si odbude svou premiéru v nové generaci CX-9 – ta by se měla ukázat na letošním losangeleském autosalonu. Stejný motor pravděpodobně dostane i nová Mazda 3 MPS, jejíž koncept se odhalí již příští měsíc na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem.
Na závěr Yamamoto podotkl, že přeplňování turbodmychadlem je potenciální možnost pro MX-5, ale osobně bude bojovat za to, aby v roadsteru zůstal atmosférický motor.

Zdroj: motoring.com.au

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *