Mazda opět odkládá uvedení dieselů v USA, důvodem je skandál VW

I když jsme fanoušky Mazdy, určitě každý z nás pochytil velký průšvih u německého koncernu Volkswagen, který k motorům TDI instaloval nelegální software. Ten dokázal poznat, že vůz je právě podrobován testům, a proto upravil chod motoru tak, aby emise byly co nejnižší.
Bohužel po čase na to přišla organizace EPA a Volkswagen měl smůlu, i když za to v podstatě nemůže a podvádí více značek. Nyní německou společnost čekají dlouhé soudy a obrovské pokuty. Nicméně, aféra „Dieselgate“ se dotkla celého automobilismu, jelikož hrozí údajně i zánik dieselových motorů, poněvadž emisní norma Euro 7 má být hodně přísná. Skandál se projeví i u Mazdy, protože ta opět odkládá uvedení dieselů na americký trh. Proč?

Původně Mazda prohlásila, že model 6 dorazí s dieselovým motorem do USA v druhé polovině roku 2013, ale nakonec z toho sešlo, protože motor nesplňoval emisní normy. Poté japonská značka slíbila svým americkým klientům, že zapracuje na zlepšení. Od prvních potíží utekly dva roky a Mazda nyní zase odkládá uvedení dieselů na americký trh. Důvodem je pochopitelně kauza „Dieselgate“, poněvadž Mazda chce zvýšit důraz nad svými vznětovými motory a také zpřísnit testy emisí i spotřeby paliva. Každopádně, příznivci Mazdy se nemusí obávat, jelikož již dříve pronesli zástupci automobilky, že nemají jediný důvod podvádět a lhát svým zákazníkům.
Ale Mazda nadále utěšuje své fanoušky, že je stále odhodlaná ke vstupu motorů Skyactiv-D na americký trh, ale prozatím netuší, kdy se objeví v prodeji. V roce 2014 prohlásil generální ředitel Mazdy USA, Jim O’Sullivan, že dieselový motor nabral zpoždění kvůli nedostatečnému výkonu, který by zkazil image značky i všeobecně vznětových motorů v USA. Na druhou stranu, určitě by onu prestiž nepoškodil tolik, jako nyní Volkswagen…

Zdroj: worldcarfans.com  

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *