Mazda pracuje na vůbec prvním elektromobilu, bude se však prodávat jenom někde

Následující téma se probírá dennodenně a není divu, že některé značky na tom staví byznys – například Tesla. Ovšem byla otázka času, kdy se zmiňované odvětví začne probírat i v Mazdě.
I když to ještě není napevno jisté, japonská automobilka pracuje na vůbec prvním elektromobilu, který by se měl představit během následujících tří let, ale dorazí (prozatím) pouze do některých států. Které budou ty vyvolené?

Koncem listopadu probíhal losangeleský autosalon a na něm právě mnoho novinářů hovořilo s vedoucím vývoje a výzkumu od Mazdy, Kiyoshi Fujiwarou, který potvrdil, že elektromobil se bude skutečně nabízet jenom na těch trzích, kde je po nich vysoká poptávka – například Norsko. A poté prohlásil: „Do roku 2020 z celkových prodejů aut po celém světě bude patřit pět až deset procent právě elektromobilům, kdežto o 90-95% se zaslouží vozy se spalovacím motorem, a proto je stále v kurzu.“
Pokračuje dále v rozhovoru: „Samozřejmě my potřebujeme elektromobil. Jak víte, v Norsku je kompletním zdrojem energie voda, proto je elektromobil pro Nory lepší než CO2. Ovšem například v Číně nebo USA nastává situace opačná, proto se zaměříme pouze na trhy, kde bude zájem.“
Fujiwara nepopřel ani možné partnerství s Toyotou za účelem vzniku elektromobilu. Co však nedokázal říci, zda plánovaný elektromobil bude zcela nový model nebo nepodlehne elektrifikaci vůz ze současného portfolia automobilky. Vše se dozvíme v roce 2019, kdy se má představit tato novinka.

Zdroj: carscoops.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *