Mazda USA hlásí vyprodáno! 500 kusů MX-5 30th Anniversary bylo zamluveno během čtyř hodin

Během čtvrtečního večera našeho času se představila ve světové premiéře na chicagském autosalonu výroční Mazda MX-5 k úžasnému milníku – 30 let od uvedení první generace.
Jako bylo předem jasné, že se strhne euforie, protože výroční MX-5 vypadá opravdu úžasně v oranžovém odstínu, ale že až taková, tak to nečekalo ani samotné americké zastoupení Mazdy.

Po celosvětové premiéře bylo oznámeno, že potenciální zájemci mají zavítat na speciální webové stránky, kde mohou dokončit předběžnou objednávku. Během první hodiny od debutu byla zamluvena už půlka vymezených vozů pro americký trh, přesněji tedy 250 kusů. A první stovka vozů byla dokonce objednána za méně než patnáct minut. Po čtyřech hodinách od slavnostní události hlásí americká Mazda, že všech 500 kusů je prodáno.
Jak už jsem zmínil, vážní zájemci o MX-5 30th Anniversary zavítali na výše zmíněné webové stránky, kde měli možnost si zvolit buď soft-top, nebo verzi RF a zároveň také, jestli mají zájem o manuální či automatickou převodovku. Pro úspěšnou rezervaci vozu bylo potřeba ještě zaplatit vratnou zálohu o výši 500 dolarů (cca 12 000 Kč). Mazda uvedla také, že 300 lidí se rozhodlo pro soft-top a 200 lidí zase pro RF.
Masahiro Moro, prezident a generální ředitel amerického zastoupení Mazda, k tomu řekl: „Naši fanoušci Miaty jsou opravdu pozoruhodní. Jsme rádi za jejich oddanost našemu zábavnému roadsteru. Naším cílem je, ostatně jako vždy, vzdát hold významným lidem a fanouškům, kteří byli součástí neuvěřitelného vývoje Miaty.“
Moro pozval na světový debut pochopitelně i dva pány, kterým vděčíme za vznik dnes tradičního roadsteru. Jmenovitě jde o Toma Matana, který stojí za vývojem MX-5 (NA), a Boba Halla, jenž přišel s myšlenkou zábavného roadsteru. Na premiéře nechyběli ani členové sedmi amerických Miata klubů a celosvětově prý existuje více než 100 MX-5 klubů a čítají celkově cca 22 000 členů.
Mazda dodá americkým zákazníkům výroční MX-5 30th Anniversary během letošního léta. Evropská premiéra proběhne 5. března 2019 na ženevském autosalonu a prozatím se neví, kolik kusů bylo vyhrazeno pro evropský trh. Automobilka prohlásila, že výroční model se bude prodávat na 40 trzích po celém světě. Japonská značka hodlá vyrobit dohromady jenom 3000 kusů.
Zdroj: Mazda

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *