Nadupaná Mazda RX-3 má srdce z RX-7 – video

Na Youtube kanálu Jay Leno’s Garage jsou uveřejňované v pravidelném intervalu nové epizody se speciálními nebo unikátními vozy. Kdo by neznal Jaye Lena, jedná se především o populárního amerického moderátora a petrolheada – pochopitelně má i vzácné automobilové kousky ve své garáži. Protentokrát byla uveřejněna epizoda o neobyčejné Mazdě RX-3.
Určitě mi dáte za pravdu, když řeknu, že jakási transplantace jiného motoru do vozu je mnohem těžší než restaurování automobilu do původního stavu. Podobný projekt si domluvil právě i Jay Leno do svého pořadu, konkrétně Mazdu RX-3, která se prodávala na domácím trhu pod názvem Savanna a na jiných trzích pod RX-3.

V sériové podobě měla pod kapotou rotační motor o výkonu 105 koní, ale u této RX-3 z roku 1973 najdeme daleko lepší agregát – Wankel z RX-7, ten po rozsáhlých úpravách disponuje výkonem 400 koní. Navíc, na videu je úchvatný nejenom decentní vzhled, ale především projev motoru! Bohužel není známo přesněji, zda došlo pouze k úpravě motoru nebo i jiných částí. A taková poznámka na závěr – schválně se podívejte, co má RX-3 místo jednoho pravého předního světla.

Zdroj: carscoops.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *