Potvrzeno! Tokijský koncept sportovní Mazdy bude mít rotační motor SkyActiv-R

Cirka před měsícem Mazda zveřejnila první teaser chystaného modelu, přesněji očekávaného nástupce ikonické RX-7 a RX-8. A poté kolovaly zvěsti, zda se představí zmíněný koncept s novým rotačním motorem.
A zvěsti se přetransformovaly na pravdivé informace, jelikož Mazda potvrdila pár hodin před tokijskou premiérou výše jmenované koncepční studie, že bude mít pod kapotou zcela nový rotační motor s názvem SkyActiv-R.

Tokijský autosalon otevírá své brány již tento týden a mnoho nadšenců i fanoušků japonských vozů se právě zaměřuje na Mazdu, protože nás cirka dva měsíce napíná, že na oné auto show odhalí moderní koncept nástupce Mazdy RX-8. O to větší je to radost, když dorazí s tradičním rotačním motorem! Vedoucí výzkumu a vývoje, Kiyoshi Fujiwara, prozradil britskému Autocaru: „Lidé si myslí, že rotační motor nedokáže splnit moderní nároky ekologie. Jenže naši inženýři pracovali na rotoru a mají na to špičkové technologie. Rotační motor je nezbytnou součástí naší DNA, je synonymem značky a v budoucnu se vrátí pod názvem SkyActiv-R“.
Ano, SkyActiv-R zní opravdu věrohodně, a dokonce se k tomuto tématu vyjádřil i CEO Mazdy, Masamichi Kogai, který odmítal návrat Wankelu před několika lety: „Koncept bude dvoudveřový a dvoumístný. Jedná se čistě o sportovní vůz. Nemluvili jsme ještě o možném zisku na trhu, ale bude v tomto segmentu. Cíle jsou přísné a rotační motory mají plno neduhů, které musíme postupně řešit“. Na závěr se zmínil, že výroba by mohla být spuštěna v řádech několika let.
Nyní nezbývá nic jiného než si počkat na oficiální premiéru zmíněného konceptu, při které Mazda odtajní pochopitelně i technické parametry. Věřím, že budou velmi zajímavé. Nicméně, sledujte dále portál MazdaNews.cz a nic Vám již neunikne. 🙂
Zdroj: jalopnik.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *