Mazda svolá cirka pět milionů starších vozů, problémem je spínač zapalování

Od dnešního dne proudí po celém internetu celkem závažná zpráva od Mazdy. Přesněji, jde o svolávací akci, ale ne nových vozů, ale starších víc jak patnáct let! Mnoho jedinců na to reaguje slovy, že jde o nesmysl, ale není tomu tak.
Každá svolávací akce je nepříjemná, jelikož poškozuje image dané automobilky, ale jen tak mávnout rukou se nad tím nedá. Poté se akorát dostaví velké problémy, především finanční, ale bohužel někdy i ztráty na životech. Současná svolávací akce Mazdy se týká cirka 4,9 milionů starších vozidel po celém světě.

Ano, opravdu bezmála pět milionů vozů, respektive majitelů, budou muset navštívit nejbližší dealerství značky Mazda. Jenom v USA se to týká 1,36 milionu vozidel. A jaký je důvod svolávací akce? Možné přehřátí či vznícení spínače zapalování. Mazda USA vydala i seznam, kterých vozidel se bude akce týkat:
– Mazda 323/Protegé, vyrobená v letech 1990-1996
– Mazda 626, vyrobená v letech 1993-1998
– Mazda 929, vyrobená v letech 1993-1995
– Mazda MX-6, vyrobená v letech 1993-1997
– Mazda MPV, vyrobená v letech 1989-1998
– Mazda MX-3, vyrobená v letech 1992-1993
Automobilka prozradila i to, proč by se měl spínač zapalování přehřívat. Při výrobě bylo dáno příliš mnoho maziva na elektrické kontakty ve spínači, což může způsobit v průběhu času karbonizaci i snížení elektrické izolace. Mazda také prohlásila, že při souvislém používání může elektrická energie proudit mezi spojovacími body ve spodní části a přehřát tak spínač. Posléze to může způsobit kouřivost nebo dokonce požár.
Zároveň Mazda ujišťuje, že se problém netýká provozu a bezpečnosti vozu, jelikož problém nenastane při vypnutém motoru. Prozatím v USA nejsou hlášené žádné požáry či zranění v souvislosti s danými obtížemi. Mazda začne s nahrazováním spínačů u dotyčných vozů v prosinci letošního roku.
Pochopitelně mi to nedalo a obrátil jsem se i na české zastoupení Mazdy, které mi hned obratem odpovědělo následující, cituji: „Dobrý den, v tuto chvíli můžeme potvrdit svolávací akci, která se v Evropě týká zhruba 100.000 vozů. Ty byly vyrobeny v letech 1998-2002. Akce se týká problému se spínačem zapalování.“ Pokud se bude týkat svolávací akce i přímo Vás, určitě Vám přijde do schránky nebo emailem pozvánka na výměnu.
Zdroj: nbcnews.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *