Poutavé video bilancuje historii Mazdy RX-7, fanoušci doufají v znovuzrození legendy

I když jezdí po světě nespočet japonských vozů, jen pár z nich lze označit za opravdové klasiky. Jmenovitě mám na mysli ty nejznámější – Toyota Supra, Honda NSX, Nissan GT-R/Skyline, Nissan Z, Mitsubishi Lancer Evolution, Subaru Impreza STi a samozřejmě nesmí chybět Mazda RX-7.

Ovšem dneska mají své pokračovatele jen některé. Přesněji se nástupce dočkala Honda NSX a brzy také Supra. A otázka je jasná, přijde následník RX-7? Zatím není nic jistého, ale do té doby než bude jasno, se můžeme podívat na opravdu povedené video, vzpomínající na japonskou legendu s Wankelem.

Příznivcům modelů RX nezbývá nic jiného než se modlit a doufat, že Mazda se odhodlá nakonec k výrobě nástupce RX-8. Je již jisté, že automobilka pracuje na vývoji rotačního motoru, který by měl mít vyřešené všechny neduhy z minulých let a teď je otázka, jestli bude sloužit jako plnohodnotný motor či jen jako generátor. Ale zpátky k videu…
Cars Evolution už udělali pár videí, kde vzpomínají na vozy se zvučnými jmény a tentokrát se dostalo i na Mazdu RX-7, což bude i díky oslavě 40. výročí. Video se opravdu povedlo, nechybí i projevy motorů. První RX-7 vyjela v roce 1978 a v Americe se prodávala do roku 1995, ale v Japonsku až do 2002. Poslední verzí byla RX-7 Spirit R, která se dokonce vyrobila v jediném exempláři s levostranným řízením. Ta byla postavena pro šéfa Mazdy USA, Roberta Davise, který je stále součástí automobilky.
Video také ukazuje, že za celou éru RX-7 se výkon zvýšil cirka třikrát, konkrétně od 100 až po 276 koní. Spolu se zvyšujícím výkonem se zlepšovaly i časy zrychlení na stovku – z 9,2 až na méně než 5 sekund. Dokonce i zdolání čtvrt míle se snížilo z původních 16,7 na 13,3 sekundy. Minulost už nezměníme, ale i tak je krásná po stránce RX-7 a osobně doufám, že v roce 2020, kdy Mazda oslaví sté narozeniny, vytasí pořádné eso z rukávu!
Zdroj: carscoops.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *