Předběžný harmonogram Mazda srazů pro rok 2018

Rok 2017 se chýlí pomalu ke svému konci a nám fanouškům zbudou maximálně vzpomínky na letošní autařskou sezonu. I pro samotný projekt Mazda News to byl neobvyklý rok, neboť se vydal na pár srazů.
Konkrétně jsem navštívil nejprve dubnový sraz v Královéhradeckém kraji pod taktovkou Moniky, o cirka dva měsíce později jsem zavítal na jihočeský Mazda Reunion a nemohl jsem chybět ani na tradičním velkém Mazda srazu na Pálavě. Dokonce padlo rozhodnutí o uspořádání vlastního srazu na Vysočině, a skutečně se tak stalo v září. Na co se však můžeme těšit v příštím roce?

Následující výčet srazů pro rok 2018 berte prosím s rezervou, neboť samotní organizátoři ještě nemají pevné termíny, ale dávají tím najevo, že jsou připraveni uspořádat další ročník a nastiňují i možné zrealizování. Vezmeme to postupně v návaznosti na letošní termíny.
IV. Královéhradecký Mazda sraz
Monika a její parta přátel je znovu rozhodnutá a těší se na organizaci již čtvrtého ročníku Mazda sraz v Královéhradeckém kraji. V letošním roce otevírala sezonu Mazda srazů a v příštím roce tomu nejspíš nebude jinak. Třetí ročník se uskutečnil nejprve v lokalitě zvané Zvičina a pak se přesunul ke kempu Česká Skalice.
Jelikož jsem s Monikou v neustálém kontaktu, zeptal jsem se jí, kam bude směřovat nadcházející ročník. Lokalita není prozatím vybrána, ale určitě bude hledat v okolí Hradce Králové. Co však už je téměř jisté, to je termín konání. Jak říkám, jde zatím o předběžné datum, ale čtvrtý ročník bude nově dvoudenní a uskuteční se 26. – 27. května 2018.
Mazda Reunion 2018
Pánové Milan a Míra jdou také do dalšího ročníku, neboť jsou sehraným týmem a letošní sraz se jim opravdu povedl, alespoň z mého pohledu. Tento sraz má nejspíš nejjistější termín i místo konání, protože i Reunion 2018 zavítá do kempu ATC Karvánky jako tomu bylo letos. Opět půjde o třídenní setkání příznivců vozidel značky Mazda, přesněji konané 22. – 24. června 2018.
Mazdasraz Vysočina 2018
Vůbec první ročník srazu na Vysočině, který je pod záštitou právě Mazda News, se měl původně konat koncem července letošního roku, avšak kvůli nastalým osobním problémům jsem byl nucen sraz zrušit. Avšak koncem srpna byla poptávka ze strany čtenářů, zda svůj první sraz přece jen nezrealizuji. Nakonec po pár přešlapech a nedorozumění se Mazdasraz Vysočina 2017 uskutečnil 23. září na malém letišti poblíž Brtnice a poté kolona zamířila do Muzea autíček Příseka.
Bohužel kvůli několika objížďkám na Vysočině neproběhla spanilá jízda a je tak nachystaná na další ročník. Za sebe mohu říci, že druhý ročník bude stoprocentně, ale možná bude vícedenní. Co se týče termínu, rád bych se vrátil k původní myšlence. Pokud jde o místo konání, to je zatím ve hvězdách, ale ozvalo se mi pár přátel, že by mi pomohli s organizací i dali tipy na místo. Nadcházející sraz na Vysočině plánuji uskutečnit v termínu 21. – 22. července 2018.

Mazda sraz Pálava 2018
Veronika a René Grulichovi organizují Mazda sraz Pálava již několikátým rokem a pokaždé šlo o skvělé letní víkendové setkání před začátkem školního roku. Zároveň, jako jediný český sraz, se koná od čtvrtka do neděle, a proto organizace stojí mnoho nervů, času i úsilí. Pokud jde o další ročník, bavil jsem se s Veronikou a prozatím není nic jistého, pokud jde o termín, neboť mají momentálně jiné starosti. Jasněji by mělo být během února příštího roku a místo konání se samozřejmě nemění, opět zavítají vozy Mazda na Pálavu :-).
Wankel sraz 2018
Byl jsem osloven organizátory Wankel srazu, abych je také zmínil v předběžném harmonogramu srazů pro nadcházející rok. Letos se konal vůbec první ročník a sklidil velké ohlasy, a dokonce přijelo 28 modelů RX a šlo tak o jeden z největších Wankel srazů v Evropě. Jak už název napovídá, sraz je určen pro všechny majitele vozů RX, ale i ty, kteří mají pod kapotou rotační motor, a nejde o Mazdu.
Letošní sraz se konal v Jeskyni Výpustek začátkem srpna, ale další ročník se údajně uskuteční v polovině červencena Pálavě. Bližší termín bude znám na jaře, kdy již půjdou rezervace. I když je to výhradně pro majitele Mazd RX, tak organizátoři přislíbili, že příští ročník nabídne i jeden den návštěvy veřejnosti na prohlídku všech zúčastněných vozů. Vícena jejich webových stránkách.
Fanklub MX-5 (přehled srazů)
Jelikož jsem díky vlastnění Miaty našel i pár přátel v českém fanklubu MX-5, rozhodl jsem se o zveřejnění jejich klubových srazů ve zvláštním odstavci. Jeden ze zakladatelů fanklubu mi potvrdil, že většina avizovaných srazů je již potvrzená a termíny se tak nebudou měnit.
Vůbec poprvé se fanoušci a majitelé MX-5 setkají na Krkonošském cestování 2018, které má proběhnout v termínu 5. – 8. května 2018. Druhý sraz, nazvaný Příběnice 2018, se uskuteční jenom o měsíc později, za jehož organizací stojí kluci Švaňkovi z Guru Racing Garage, a to konkrétně 1. – 3. června 2018. Hned týden poté zavítá vybraná sekta MX-5 na největší motoristickou show v ČR – ano, jedná se o LEGENDY 2018, konané 8. – 10. června 2018, které budou letos na pražském výstavišti v Holešovicích, nikoliv v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice, jak jsme byli doposud zvyklí.
Během léta, přesněji 13. – 15. července 2018, bude uspořádán sraz 10 000 zatáček Krušné hory 2018 a už podle názvu je jasné, že tady si budou Miaťáci opravdu libovat. V příštím roce se uskuteční i taková menší výzva, protože pár MX-5 se vydá až do Chorvatska, přesněji 14. – 22. září 2018, sraz se jmenuje Černá Hora – Montenegro Tour 2018. Nutno říci, že zorganizovat takový sraz není jenom tak, a proto tvůrcům držím palce. Více srazů MX-5 nebylo zatím oznámeno, ale možná se ještě něco objeví.
Závěrem mohu jen dodat, že jsem sepsal veškeré srazy, se kterými jsem byl obeznámen. Pokud i někdo z Vás plánuje organizaci Mazda srazu, napište mi a určitě se nějak domluvíme. Zároveň se budu snažit opět dorazit na všechna výše jmenovaná setkání, avšak už to nebude v přítomnosti Mazdy MX-5 (NB), poněvadž si našla nového majitele. Čím tedy zavítám na srazy v příštím roce? No, nechte se překvapit, prozatím není nic jistého. Jenom doufám, že přijedou i lidé, které jsem neměl ještě možnost poznat, ale nějakým způsobem se známe (alespoň přes síť).

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *