Příští generace Mazdy MX-5 bude lehčí díky karbonu, možná však dojde na tříválec

Současná čtvrtá generace Mazdy MX-5, označovaná jako ND, se představila v roce 2014 na pařížském autosalonu. Ano, také tomu sám nemohu uvěřit, že ND je tu s námi již tak dlouho.
Nynější MX-5 se prodává dobře a navíc posbírala už mnoho ocenění, ovšem tím nejdůležitějším úspěchem je Světové auto roku 2016! Jenomže momentálně se zjevují spekulace o nadcházející generaci, jež bude zase revoluční, avšak to se nebude zamlouvat každému skalnímu fanouškovi.

V pořadí již pátá generace Mazdy MX-5 by měla být vyrobena převážně z uhlíkových vláken, což znamená, že hmotnost vozu půjde opět dolů. Skvělá zpráva, že? Ale ne tak docela, o tom až za chvíli! Cílem u čtvrté generace byly menší rozměry a lehkost, což se samozřejmě povedlo. Jeden z vrchních představitelů Mazdy, Nobuhiro Yamamoto, řekl: „U nové MX-5 je velmi nepravděpodobné, že bude ještě menší, ale lehčí zajisté. A především díky tomu, že lehké materiály jako právě karbon budou lépe dostupné“.
Yamamoto nadále pronesl: „Velikost MX-5 je v pořádku, ale v budoucnu budou velmi důležité právě lehké materiály a ty nová MX-5 dostane. Momentálně jsou uhlíková vlákna až moc nákladná, avšak za pár let se situace změní, proto pátá generace bude lehčí než ta čtvrtá. Bohužel při řešení otázky nízké hmotnosti padla řeč i na motory. Yamamoto prohlásil: „Je to jednoduchý koncept. Hmotnost vozidla se snižuje, a proto musí dostat i menší motor a pneumatiky. Je to zkrátka lehký sportovní vůz“. V praxi to znamená, že pátá generace MX-5, která má dorazit až po roce 2021, může dostat přeplňovaný tříválec.
Na závěr Yamamoto ještě řekl, že koncepty Speedster a Spyder, které se odhalily na SEMA Show v loňském roce, nebudou poslány do sériové výroby a šlo pouze o jakési snění japonské automobilky. Bohužel tento sen nebude splněn… škoda!

Zdroj: autocar.co.uk

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *