Výroční Mazda MX-5 30th Anniversary potvrzena! Premiéra se uskuteční tam, kde vše před třiceti lety začalo

Nedávno jsem nadhodil na facebookové stránky jakousi úvahu, zda Mazda oslaví výročí MX-5 další speciální edicí, jak už bývá zvykem. A dnešní tisková zpráva jen potvrzuje, že jsem měl správný odhad. 
Mazda dnes potvrdila, že představí ve světové premiéře na autosalonu v Chicagu očekávanou MX-5 30th Anniversary, neboť sympatický roadster oslaví letos právě své třicetiny. Na co se můžeme těšit?

Píše se rok 1989 a na chicagské auto show se odhaluje malý roadster MX-5, v Americe spíše známý jako Miata. Nikdo v ten moment netušil, že se stane ikonou mezi sportovními modely a dodnes je právem označován jako nejprodávanější sporťák na světě. Za celou jeho životní éru se dokázalo prodat celosvětově přes více než milion kusů a například v Evropě jich našlo domov kolem 350 tisíc.

V roce 2019, tedy o třicet let později, se chystá premiéra MX-5 30th Anniversary a pochopitelně se odehraje na „domácí půdě“, čili na autosalonu v Chicagu. Speciální MX-5 bude představena jako výraz díků pro zákazníky z celého světa, kteří si zakoupili nějakou generaci MX-5 a podpořili tak prodej za posledních třicet let.

Mazda vydala krom tiskové zprávy také dva snímky. Na prvním z nich můžeme vidět výroční MX-5 v záměrně rozmazané kvalitě, neboť má jít o tzv. ochutnávku pro nadšence, ale i tak fotografie prozrazuje, že edice 30th Anniversary bude nabízet červený či oranžový odstín a že jde o verzi RF. To samozřejmě nevylučuje, že by se výroční MX-5 neprodávala i v klasickém provedení. A jak už to známe z předchozích edic 10th, 20th a 25th Anniversary, lze očekávat také přečalouněný interiér, jiná kola a samozřejmě nemůže chybět plaketka s výrobním číslem, jak prozrazuje druhý snímek.
Co se týče zvolení pohonné jednotky pro MX-5 30th Anniversary, zatím není nic známo. Ale osobně si myslím, že dostane nedávno posílený dvoulitr Skyactiv-G o výkonu 184 koní. Dokonce má Mazda představit za pár dní v Tokiu koncept MX-5 s odnímatelným hardtopemjako to měly předchozí generace NA a NB. Jestli však bude určen třeba jen pro „annie“, to ukáže až čas. 
Letošní autosalon v Chicagu otevírá své brány pro veřejnost 9. února a pro novináře samozřejmě o dva dny dříve. Na stánku krom MX-5 bude k vidění ještě nová Mazda 3. Dále pak doplní stáj modely 6, CX-3, CX-5 a CX-9.
Zdroj: Mazda


Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *