20 let s MX-5 aneb co byste měli vědět, než vyrazíte na mega sraz

Cirka před dvěma týdny jsem vydal konečný oficiální harmonogram letošních Mazda srazů nejen na území České republiky. Kdo jste jej četl pozorně, tak Vám určitě neunikla informace, že o dvou srazech sepíšu ještě podrobný samostatný článek. 
Vzhledem k datu pořádání je jasné, že se budu nejprve věnovat setkání MX-5, které proběhne čtvrtý červnový víkend v kempu nedaleko České Skalice na Královéhradecku. Přečtěte si tak vše, co potřebujete vědět, než vyrazíte.

Pohybujete-li se nějaký ten rok na české MX-5 scéně, tak zajisté víte, že hlavními tahouny jsou bezpochyby kluci Švaňkovi z pražského servisu Guru Racing Garage a kluci Sandmannovi, pro změnu z rodinné půjčovny kabrioletů iCabrio. První zmínka o mega srazu s názvem 20 let s MX-5 padla už na podzim loňského roku, kdy jsem sepsal obsáhlý článek o tom, jak vznikl vlastně český Fanklub MX-5.
Ač se to nezdá, letos tomu je už 20 let, co se konal vůbec první sraz na české půdě, a to pod vedením Jiřího Láši z ostravského dealerství, a proto bylo rozhodnuto, že letos bude uspořádán výroční mega sraz MX-5 jako oslava dvacetiletého působení v ČR a navíc ještě ve spojitosti 30. narozenin samotné Mazdy MX-5, která se stala nejprodávanějším roadsterem na světě. Tenkrát dokonce dojel na první sraz i známý novinář Honza Červenka, a to s novinářskou výroční MX-5 10th Anniversary. Pokud si chcete přečíst další zajímavosti o fanklubu, přejděte na starší článek.

Archivní článek o úplně prvním MX-5 srazu v ČR

Každopádně, sraz 20 let s MX-5 se bude konat konkrétně 21. – 23. června 2019 v autokempu Rozkoš u České Skalice. Akce takového formátu se neobejde, pokud nepočítáme Guru Racing Garage a iCabrio, bez záštity dvou důležitých subjektů. Pomoc organizačnímu týmu přislíbilo například dealerství Car Star Praha, které dodá na sraz sympatické prezenty jako například igelitky, kšiltovky, propisky, letáčky, ale také ceny do tomboly. Druhým v pořadí je tým lidí z motoristické slavnosti LEGENDY, který zajistí zejména zázemí v podobě podia, techniky, aparatury, apod. Car Star Praha přiveze na sraz také velký stan s duem MX-5 a MX-5 RF včetně hostesek, ale i ostatní Mazdy z portfolia za účelem předváděcích jízd. A pozor – MOŽNÁ dorazí na takto významnou akci i nedávno představená výroční MX-5 30th Anniversary v neodolatelné oranžové barvě! Ředitel pražského dealerství, Pavel Ciganik, bude dokonce osobně vybírat nejhezčí MX-5 na srazu a odměnou bude parádní model Mazdy MX-5 (ND) 1:24 od Kyosho na dálkové ovládání.

Výhra pro majitele nejkrásnější MX-5 na srazu

Založená událost na Facebookučítá přes 325 potvrzených účastníků a dalších 520 má o akci zájem, takže už to značí, že půjde o velmi zajímavé setkání. Dle slov organizátorů se počítá, že dorazí zhruba 150 až 200 vozů MX-5 všech generací a nejen z České republiky, ale také Slovenska, Polska a možná i Německa. První stovka MX-5 dorazí již během pátku na místo činu v čele s Oťasem Švaňkem a bude tak sraz považován za zahájený.

Oficiální plakát akce

Samozřejmě hlavní program se odehraje v sobotu, kdy úvodní proslov, rozprava a sdělení pravidel začne už v 8:30 hodin. UPOZORNĚNÍ – je důležité, aby majitelé MX-5 dorazili včas (!), jelikož musí stihnout úvodní rozpravu, nepodaří-li se Vám to, nemůžete se pak zúčastnit projížďky ani slalomu! Program jako takový odstartuje o hodinu později, kdy jedna skupinka se odebere na seřazení aut k projížďce a druhá zase na slalom. Po obědě se skupinky prohodí! Projížďka po okolí bude mít cca 130 km včetně dvou zastávek, časová náročnost se odhaduje na 2-3 hodiny. Nelze to udělat vše naráz, neboť vzhledem k počtu aut je to organizačně nereálné, ale nebojte, i tak je vše domluvené s Policií ČR a kluci, pořádající pravidelné MX-5 srazy, se mohou pochlubit bohatými zkušenostmi se zastavováním dopravy a mají mezi sebou i ostřílené stopery.

Program srazu 20 let s MX-5

Zhruba od 16:00 hodiny se budou vozy sčítat a seřazovat zpátky v kempu a o hodinu později dojde na rozhovory se známými tvářemi (např. Honza Červenka a opět s MX-5 10th Anniversary) a přítomnými hosty, předání cen a diplomů. Od 18:30 hod začne vyhlašování tomboly, která bude opravdu bohatá, protože ceny od sponzorů jsou v hodnotě přes 200 000 korun. Lze v ní očekávat například rollbar CybulX, mobilní překlápěcí hever, zahradní sekačku, volné jízdy na okruhu, romantický víkend v apartmánu na jižní Moravě, bojler, podvozek Bilstein B8, atd. POZOR – Tombola je určená pouze pro lidi, kteří dorazí MX-5! Ve 20:00 hod nastává volná zábava a večerní program společně s hudebním doprovodem, jenž se určitě protáhne až do nedělních ranních hodin. V neděli se pak uskuteční úklid a odjezd posádek během celého dne.

Pamětní list pro každého účastníka, který dorazí MX-5

Registrace bude probíhat během pátečního odpoledne a sobotního rána u vstupu do kempu.  Ale nemusíte mít strach, bude možné se registrovat i během celého sobotního dne, avšak už díky absenci na ranní rozpravě se nemůžete zúčastnit slalomu ani projížďky. Samozřejmě mají povolený vstup i ostatní Mazdy, které budou dělat sympatickým roadsterům jakési kulisy. Ať už dojedete čímkoliv, bude na Vás čekat dárková taška s pár drobnostmi od sponzorů na téma Mazda. Rád bych však ještě upozornil, že projížďka i slalom budou určeny JENOM pro MX-5. Organizačně je zkrátka nemožné obsloužit všechny přítomné Mazdy v daných disciplínách. Ale kdo ví, třeba se najde v kempu místní člověk, značně iniciativní, který zburcuje ostatní Mazdy a uskuteční projížďku po okolí.

VSTUPNÉ


Kdo dorazí na sraz MX-5, tak zaplatí vstup 450 Kč/vůz. Možná se to zdá někomu moc, ale v ceně jsou milé pozornosti v podobě tašky, kšiltovky, tužky, nálepek, organizačních prospektů a pochopitelně i poplatek kempu za parkování a vstup na celý víkend. Jestli však přijedete už v pátek, připravte si o 80 Kč více za úhradu parkoviště na další den. Kdo si zarezervoval chatku a zaplatil včas zálohu, tak ho bude vstup stát jen 350 Kč. Pokud jde o ostatní Mazdy, tak na ně se bude vztahovat vstup 150 Kč/vůz, z čehož se zaplatí opět poplatky kempu a dostanete originální srazovou nálepku.

Jak už jsem zmínil výše, hlavním tahákem programu bude bezpochyby jízda zručnosti neboli slalom a společná projížďka. V případě zájmu a volné kapacity je třeba uhradit 250 Kč/vůz, abyste se těchto disciplín mohli zúčastnit. Možná si teď říkáte, proč mám platit za to, že se projedu a zablbnu si. Důvod je jednoduchý – zajištění asistence IZS, blokace veřejných komunikací, pronájem parkoviště, kde se bude konat slalom, opatření reflexních vest, kuželů, majáků, vysílaček, cen a diplomů zkrátka něco stojí! A opět, jestli máte už zazálohovanou chatku, tak Vás se placení těchto aktivit netýká.

A na závěr pár sdělení! Mějte po ruce vždy drobné (budou se hodit ať už ke vstupní bráně nebo stánkům). Vstupné platí všichni bez rozdílu (včetně VIP hostů, organizátorů a sponzorů). Lístky do tomboly není možné zakoupit, každý účastník s MX-5 dostane při registraci jeden lístek s číslem. Chcete-li se zúčastnit projížďky i slalomu, je NUTNÉ, abyste dorazili na rozpravu, která je naplánována na sobotu 8:30 hod. Parkování pro veřejnost je k dispozici jen v blízkém okolí kempu.  

Sponzoři akce 20 let s MX-5
Identifikační pásky pro účastníky (červená a modrá = celý víkend, černá = jen sobota)
3D cedule, limitovaná edice 130 ks, k prodeji na srazu
Samolepky pro sraz 1/2
Samolepky pro sraz 2/2
Pravidla a prohlášení jezdce
Příspěvek od Mazda News do tomboly, limitovaná edice 6 ks
Mapa areálu ATC Rozkoš během srazu
Pravidla během srazu
Pokyny k projížďce a slalomu

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *