Manuál je stále v kurzu, důkazem jsou prodeje Mazdy MX-5 v Americe

Ať se nám to líbí nebo ne, manuální převodovky jsou pomalu na ústupu, jelikož ty automatické jsou lepší z pohledu komfortu, ale i techniky. U aut s několika stovkami koní zařadí automat zkrátka rychleji než člověk.
Naštěstí se však snaží výrobci automobilů udržet volbu manuální převodovky u tzv. řidičských vozů. Mezi ně patří pochopitelně i Mazda MX-5 a je moc dobře, že i v USA, kde manuál je pomalu sprosté slovo, vědí, co je dobré.

Zahraniční deník Autoblog hodil řeč s americkým PR manažerem Mazdy, Timem Olsonem, který prozradil, že 76% kupců Miaty si zvolilo manuální převodovku a zbylých 24% zase šestistupňovou automatickou. Tato čísla se vztahují jen na MX-5 soft-top, které byly prodány v období červenec 2018 až duben 2019.
Pokud jde o provedení MX-5 RF, zde si vybralo 52% budoucích majitelů manuál a zbylých 48% zase automat. Zpráva o volbě správné převodovky u MX-5 je o to potěšující, když jiné řidičské auto, konkrétně Toyota GT86, bylo prodáno v USA za loňský rok pouze v 33% případech s manuální převodovkou. Je opravdu zvláštní, že GT86, která je určená také pro nadšence stejně jako MX-5, se prodává více s automatem než manuálem.  

A na závěr malá zajímavost – u první generace Mazdy MX-5 (NA) si vybralo automatickou převodovku méně než 5% kupců. Je vidět, že i když se mění trendy, tak manuální převodovka je stále jeden z hlavních rysů modelu MX-5. 

Zdroj: carscoops.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *