A je jasno! Společná továrna Toyoty a Mazdy bude postavena v Alabamě

Začátkem srpna loňského roku jsem Vás informoval o tom, že Mazda uzavřela spolupráci se sousední automobilkou Toyota, a dokonce došlo i na odkup akcií.
Účelem spolupráce je nejenom společný vývoj na elektromobilech a dalších bezpečnostních prvků, ale také společný výrobní závod. V době uzavření kontraktu zatím značky nevěděly, kde ho postaví, ale nyní mají jasno.

Mazda společně s Toyotou oznámila, že nová továrna bude postavena v USA, konkrétně v Huntsville, Alabama. Stavba vyjde celkem na 1,6 miliard dolarů a ročně vyjede z ní 300 000 vozů. Výrobní závod bude otevřen v roce 2021 a Toyota zde zahájí výrobu modelu Corolla, kdežto Mazda naopak se pustí do produkce neznámého SUV. Podle všeho by mělo jít o SUV, určené pouze pro americké zákazníky.
Továrna bude umístěna cirka 22 km od jiného závodu Toyoty v Alabamě, ve které se vyrábí motory pro modely Camry, Highlander a Tundra. Nově postavená hala nabídne celkem 4000 pracovních míst a stane se 11. výrobním závodem Toyoty na území Spojených států amerických.
Prezident Mazdy, Masamichi Kogai, uvedl v prohlášení: „Mazda dělá auta s jasnou vizí, jak chceme inspirovat lidi, přispět společnosti a pomoci uchovat krásu přírody. Vyráběním takových aut tady v Alabamě doufáme, že v průběhu času naše továrna získá zvláštní místo v srdcích našich zaměstnanců a místní komunity.“
Samozřejmě se vyjádřil i prezident Toyoty, Akio Toyoda. Přesněji řekl: „Naše investice do stavby nového výrobního závodu společně s Mazdou staví na silném úspěchu, který jsme v Alabamě vytvořili, neboť zde vyrábíme motory pro severoamerický trh.“ Samotné oznámení o výstavbě továrny právě v Alabamě je úspěchem i pro samotné město, jelikož v úvahu připadala ještě města Tennessee, Texas a Severní nebo Jižní Karolína.

Zdroj: carscoops.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *