Mazda má něco za lubem! Přiveze snad na tokijský autosalon novou vlajkovou loď?

O vedení značky Mazda a jeho cíleném mlžení by se dala sepsat kniha, ale vypadá to, že automobilka skutečně vyvíjí něco, co by mohlo být magnetem na potenciální zákazníky.
Podíváte-li se na současné portfolio značky, není tam nic tak zajímavého krom MX-5, případně MX-5 30th Anniversary, a nedávno uvedeného modelu CX-30. Tohle sympatické SUV si najde své zákazníky, ale chybí zkrátka něco pro nás, pro nadšence.

Cirka před dvěma lety se představily na tokijském autosalonu dva skvostné koncepty – Kai a Vision Coupe. První zmíněná studie byla především předobrazem nové generace Mazdy 3, ale Vision Coupe měl ukázat budoucí směr automobilky a mluvilo se také o inspiraci pro novou Mazdu 6. Kdo ví, co nakonec bude pravdou, ale japonský deník Best Car přišel se zajímavým tvrzením.
Nedávno jsem psal o tom, že Mazda pracuje na vývoji nové platformy s pohonem zadních kol a revolučního šestiválce. A právě elegantní čtyřdveřové kupé by mělo být tím, kdo použije nově vyvíjenou techniku jako první. Japonský zdroj mluví o tom, že se pracuje konkrétně na 3,0litrovém šestiválci Skyactiv-X v kombu se systémem M Hybrid o odhadujícím výkonu cca 350 koní. Jestli je vše pravdou, to ukáže letos v říjnu tokijský autosalon, kde by si chystaný model měl odbýt svou premiéru.
I když slavnostní debut se uskuteční možná do konce roku, tak prodeje nebudou zahájeny dříve než v roce 2022. S premiérou se spěchá zřejmě i kvůli jubilejnímu výročí 100 let od založení, které Mazda oslaví v příštím roce. Připravovaný model, který ponese možná označení Mazda 6, se stane novou vlajkovou lodí a zároveň i tzv. halo car. Problémem však bude nejspíš pořizovací cena, aktuálně se odhaduje na cca 1,2 milionu korun.
A co víc, v kuloárech se povídá také o tom, že Mazda vyvíjí ještě sportovní dvoudveřové kupé, též s pohonem zadních kol. Nebyla by to úžasná vzpruha pro samotnou Mazdu? Necháme se překvapit, ale jedno je jisté, automobilka si chce nadělit dárek ke stému výročí, teď je jen otázkou, co to bude.
Každopádně, pokud by to někoho zajímalo, tak na letošní show v Tokiu se má představit i např. výkonná Supra GRMN nebo nová GT86, ale i Lexus LC Cabrio či dlouho očekávaný nástupce Nissanu 370Z. Uznejte sami, že Mazda nesmí zůstat pozadu… :-).
Zdroj: motor1.com, bestcarweb.jp

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *