Mazda ukazuje nové edice Roadsteru a Demia, chce zaujmout nadšené řidiče

Mnoho automobilek se snaží zviditelnit model nebo zlepšit jeho prodeje prostřednictvím speciálních edic. V Evropě jsou v tomto ohledu mistři MINI a Citroën, ale pochopitelně i Mazda má plno speciálních edic, pomocí kterých okořeňuje působení daného modelu na trhu. Jenomže japonská značka se s unikátními edicemi zaměřuje spíš na domácí trh.
Nyní se Mazda zaměřila na novou generaci modelu 2, ale také roadsteru MX-5/Miata. Japonští inženýři navrhli novou Miatu v několika specifikacích, aby tak zaujala všechny kontinenty na světě. Ale přece jenom Mazda v minulosti představila mnoho edic právě v domovském Japonsku a zřejmě tomu nebude jinak i v budoucnu.

Není divu, poněvadž krajané milují roadster od Mazdy, a proto se značka nemusí obávat, že by se neprodávala. Nedávno byla představena Miata pod názvem Roadster NR-A, který je autem orientovaný na okruh, ale jako doma se cítí i na silnici. To je zapříčiněno díky sadě čtyř nastavitelných tlumičů s pružinami od Bilsteinu. Dále Roadster NR-A nabídne větší chladiče, ale pochopitelně i silnější brzdy. Pod kapotou je 1,5litrový čtyřválec o výkonu 131 koní, avšak možná si říkáte, proč tam nedali výkonnější dvoulitr. Důvod je prostý – s menším motorem je prý Roadster NR-A hravější a vyváženější. Cena začíná na 22 000 dolarech (v přepočtu asi 535 000 korun).
Úpravou prošla také současná Mazda 2, která se však na japonském trhu prodává pod názvem Demio, jejíž speciální edice dostala přídomek 15MB. Upravená Mazda Demio 15MB disponuje pod kapotou benzínovou patnáctistovkou o výkonu 116 koní a točivém momentu 148 Nm při 4000 otáčkách za minutu. Někomu to může přijít málo, ale dle recenzí jde o jeden z nejlepších motorů současnosti a díky tomu řídit Mazdu2 je radost. K motoru je připojena standardní šestistupňová manuální převodovka.
Co se týče samotných úprav, Demio 15MB se chlubí novým výfukovým systémem a také lepšími brzdami. Mazda také prozradila, že má lepší odezvu na plyn a upravila mnoho komponentů, aby tak snížila tření. A samozřejmě si nejde nevšimnout, že Roadster NR-A i Demio 15MB mají identickou bílou barvu, přesněji Crystal White Pearl Mica za příplatek 268 dolarů (cca 6500 Kč). Ve finále si lze přikoupit k Roadsteru NR-A ještě 16palcová litá kola s pneumatikami o rozměru 195/55R16 87V.
Zdroj: autoevolution.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *