Mazda usilovně pracuje na novém Wankelu, nástupce RX-8 se představí možná v roce 2017

Na frankfurtském autosalonu je nejváženější hvězdou bezpochyby koncept Koeru, který předpovídá design budoucích modelů a také možná novou generaci CX-7. Po boku této studie stojí pochopitelně celé portfolio včetně nově uváděného příslušenství pro čtvrtou generaci MX-5.
Jenomže na autosalonech nejsou k vidění pouze nové modely či koncepty, ale také vybraní novináři vyzpovídávají vrchní představitele daných automobilek. Samozřejmě došlo i na Mazdu, přesněji jejího prezidenta Masamichi Kogai, který se rozpovídal zejména o budoucnosti rotačních motorů a případném nástupci RX-8.

Vypadá to tak, že Mazda se nehodlá jen tak rozloučit s rotačním motorem, jelikož momentálně pracuje na tom, jak ho opět uvést zpět do vozů a následně na trh. Ano, po internetu kolovalo už nespočet spekulací o tom, že Mazda chystá návrat s Wankelem, ale následující řádky jsou přímo z úst prezidenta japonské značky. A co vlastně prozradil?
Vybraný tým techniků prý usilovně pracuje s velkým odhodláním na novém rotačním motoru, který bude na stejné technické úrovni jako pravidelné pístové motory. Navíc, prezident Kogai prohlásil, že nový Wankel nepředstaví, dokud si automobilka nebude 100% jistá, že plně odpovídá standardům konvečních motorů.
Doufejme, že vybraní odborníci brzy přijdou na správné řešení a pošlou tak rotační motor do sériové výroby, který najde uplatnění v nástupci RX-8. Naposledy jsme mohli spatřit Wankelův motor právě ve zmíněné RX-8, jejíž výroba skončila v červnu roku 2012 a to speciální edicí Spirit R, jež se však nabízela pouze na domácím trhu.
Nicméně pokud půjde vše podle plánů, mohli bychom se dočkat nástupce Mazdy RX-8 a nového rotačního motoru v roce 2017, kdy Cosmo Sport oslaví padesátiny od svého uvedení. První kousek vyjel z linky 30. května 1967 a jde o první masově vyráběné auto s dvourotorovým rotačním motorem. Anebo se premiéra nového RX odloží až na rok 2018, kdy jedničková RX-7 oslaví čtyřicetiny.

Na fotografiích je k vidění ilustrace možného nástupce RX-8

Zdroj: worldcarfans.com, renders by Alex Hodge

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *