MX-5 nikdy nezemře, slibuje Mazda! Přizpůsobení době se ale bohužel nevyhne

MX-5 nikdy nezemře, slibuje Mazda! Přizpůsobení době se ale bohužel nevyhne

V listopadu loňského roku v rámci prezentace byl představen elegantní koncept Vision Study, který zobrazuje zároveň dlouhodobý závazek Mazdy pro výrobu zábavných aut. Daná studie může být předzvěstí nové MX-5, anebo třeba také ne. Jedno je však jisté – MX-5 bude žít věčně.

Ano, je to tak. Generální ředitel Mazdy Europe, Martijn ten Brink, pronesl během rozhovoru s deníkem Autocar na bruselském autosalonu, že jejich sportovní model nikdy nezemře. Přesněji na otázku, co automobilka chystá pro oblíbený roadster s pohonem zadních kol, Brink odpověděl: „Jak zůstanete věrní konceptu auta, abyste ho přenesli do příští generace technologií? Rozhodnuto o tom ještě nebylo, ale bylo by zas fér říct, že MX-5 nikdy nezemře.“

Dále Martijn ten Brink uvedl, že MX-5 určitě zůstane součástí portfolia a sám je zvědavý, jakým směrem se bude ubírat další generace. Ta současná, pod označením ND, se stále drží, byť se prodává už osm let a tak je logické, že stárne každým dnem. To však je spíše výhoda pro MX-5, protože budoucí majitelé oceňují její jednoduchost, atmosférické motory, pohon zadních kol a jednu z nejlepších manuálních převodovek v segmentu.

Zároveň jde i o jedno z nejdostupnějších sportovních aut, i když ceny vzrostly během posledních let. Pokud by však došlo na hybridizaci příští generace, cena by pochopitelně vzrostla vzhledem ke složitosti hnacího ústrojí. Ředitel Mazdy, Yasuhiro Aoyama, údajně už navrhl částečné elektrifikované řešení, a to kvůli splnění normy Euro VII na evropském trhu.

První testovací muly MX-5 s označením NE už byly spatřeny na silnicích, ale to neznamená ještě, že by byla premiéra nové generace za rohem. Pokud k tomu dojde až za pár let, i tak Mazda ujišťuje, že dodrží u páté generace koncepci spalovací motor + pohon zadních kol. Čistě elektrická MX-5 nás zřejmě také čeká, ale to pravděpodobně až se šestou generací NF.

Zdroj: motor1.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *