Nová generace Mazdy CX-3 bude větší, dostane jinou platformu i motory Skyactiv-X

Současná generace Mazdy CX-3 prošla nedávným faceliftem, který se dá označit spíše za formální, neboť se nekonaly žádné razantní změny.

Dokonce jsem měl možnost staticky okusit modelové ročníky 2017 a 2018 sympatického crossoveru vedle sebe, o tom ale zatím je článek ještě v přípravě. Nyní se však budu věnovat nadcházející generaci, kterou čekají opravdu velké úpravy.

Bezpochyby lze označit CX-3 za jeden z nejprodávanějších modelů Mazdy, což sice neplatí na všech trzích, ale na některých s přehledem. Od začátku, kdy byla CX-3 představena, si řada zákazníků i fanoušků myslí, že je postavena na platformě Mazdy 3, jak už napovídá název modelu. Ale omyl, má platformu menší Mazdy 2, proto je v zadní části vozu tak málo místa.
Ovšem s příchodem nové generace se to změní a Mazda udělá vstřícný a logický krok. Příští CX-3 tak bude využívat platformu Mazdy 3 a celkově tak naroste, tím pádem bude konkurenceschopnější, například v boji proti Toyotě C-HR či Hyundai Kona. Ale pozor, nebude použit podvozek současné „trojky“, avšak nové, která se má ukázat ještě letos. Ta nese označení Skyactiv II, disponuje lepší tuhostí karoserie, pevnějším podvozkem, ale také novou torzní příčkou – pro snížení vibrací a hluku v kabině.
Stejně jako nová Mazda 3, tak i příští CX-3 bude mít v ceníku motor Skyactiv-X. Revoluční agregát, který má vlastnosti dieselu, ale spaluje benzín. Má disponovat lepším výkonem a také o 30% nižší spotřebou paliva. Mluví se o výkonu cirka 190 koní a krouticím momentu 230 Nm. Na výběr bude šestistupňová manuální, či automatická převodovka.
Krom toho, zvýši se samozřejmě i zavazadlový prostor, který má v současnosti žalostný objem 264 litrů. Dále se můžeme údajně těšit na nový design sedadel a dokonalejší interiér za účelem lepší ergonomie a akustiky. Velkolepá premiéra nové Mazdy CX-3 by se měla uskutečnit během roku 2020.
Zdroj: carscoops.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *