Nová Mazda 3 se představí ještě letos, uniklé skici naznačují, jak by mohla vypadat

Závěr letošního roku bude pro Mazdu velmi důležitým, neboť se s největší pravděpodobností představí zcela nová generace Mazdy 3.
Prozatím to není oficiálně potvrzené, ale světový debut by se měl uskutečnit na losangeleském autosalonu, který otevírá své brány v průběhu listopadu.

Pokud si ještě vzpomínáte, tak na loňském tokijském autosalonu odhalila japonská automobilka s velkou slávou dva skvostné koncepty – Vision Coupe a Kai. A právě druhý jmenovaný prototyp se má stát základem pro novou Mazdu 3. A co víc, před pár dny unikly zajímavé výkresy, které prý zobrazují předčasně podobu hlavní novinky.
I když koncept Kai představuje pětidveřový hatchback, tak na výkresech je k vidění provedení sedan. Nejde ani přehlédnout evoluci designového jazyku Kodo, kterou Mazda započala na nedávno představených modelech CX-9 a CX-5, ale také samozřejmě na modernizované Mazdě 6 (2018). Výkresy ukazují, že nová Mazda 3 bude disponovat užšími světlomety a opravdu masivní přední maskou, která zasahuje právě do světel.
Co se týče interiéru, opět na to jde Mazda s jednoduchostí. Za zmínku však stojí větrací otvory podél přístrojové kapličky, jako to měla v minulosti například Honda S2000. V konceptu Kai byla sice velká digitální obrazovka přes téměř celou palubní desku, ale v sérii lze maximálně očekávat tablet v rozumné velikosti na středovém panelu, jako tomu bylo doposud. Otázkou však je, zda displej bude nadále pevný či sklápěcí.
A co prozatím víme o novince? Tak bude se pyšnit zcela novou platformou Skyactiv-Vehicle, která má nabídnout daleko lepší jízdní vlastnosti, větší tuhost a už i se ví, že se stane základem také pro novou CX-3. Už minimálně rok se také mluví o tom, že Mazda 3 bude první vlaštovkou, která dostane do nabídky revoluční motor Skyactiv-X, neboli benzínový motor s kompresním zapalováním. Agregát o obsahu 2,0 litru by měl disponovat výkonem 190 koní a točivým momentem 230 Nm. Navíc Skyactiv-X nabídne o 20% lepší spotřebu paliva a až o 25% lepší hodnoty emisí. Mazda 3 s převratným motorem by se však měla představit až v rámci evropské premiéry na březnové show v Ženevě.
V úvodu jsem podotkl, že Mazda 3 je pro automobilku velmi důležitou novinkou. A proč? Důvod je prostý, neboť segment C (nižší střední třída) je opravdu našlapaný a číhá zde plno konkurentů pro japonskou samurajku. Jmenovat tak můžeme oblíbené modely mezi lidmi – Volkswagen Golf, Ford Focus, Hyundai i30, Kia Ceed, Honda Civic, Toyota Corolla, Opel Astra, Renault Megane, Peugeot 308 a také Subaru Impreza.

Takže na čtvrtou generaci Mazdy 3 jsou tak zvědavé nejen zástupy skalních fanoušků, ale i konkurenční automobilky. A věřte, že Mazda má trumf v rukách, teď ho jen správně využít! A pokud jde o zahájení prodeje, předpokládá se v první polovině roku 2019. 

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *