Reportáž: Mazdasraz Pálava 2018

Stejně jako loni, i v letošním roce se těšila řada z nás na největší Mazdasraz v České republice, a ten se pochopitelně koná tradičně už několik let na Pálavě pod taktovkou „Grulichů“.
Jelikož před Pálavou 2018 proběhly už dva srazy, přesněji Reunion a pak Vysočina, byli jsme domluveni patřičně dopředu s partou lidí, se kterou vyrazíme společně na jižní Moravu. A jak probíhal letošní ročník?

V loňském roce jsme vyráželi na sraz v páteční podvečer, ale letos jsme se domluvili jinak. I když letošní setkání vozů Mazda začalo opět ve čtvrtek, naše partička z Vysočiny vyrazila až v pátek, ale již v ranních hodinách. Nejprve jsem dorazil do Telnice nedaleko Brna, kde na mě čekala Lucie (323F BG) a před společným odjezdem jsme zavítali ještě na wapku. Poté, co jsme auta trochu umyla, oddali jsme se cestě směr Pohořelice.

I když s menším zpožděním, nakonec jsme dojeli na smluvené místo, kde nás čekal zbytek naší party. Zařadili jsme se tak k Lubošovi s Naty (Xedos 6) a Mirovi s Týnkou a Martinem (3 MPS BL). Po krátkém diskutování na čerpací stanici jsme nasedli do Mazd a vyrazili směrem na Strachotín. Sice nás potkala menší objízdná trasa, ale zvládli jsme to levou zadní a pak dojeli na malé letiště nedaleko obce. Zde už probíhal program v plném proudu…
Zaparkovali jsme vozy vedle ostatních na travnaté ploše a už nás přišli vítat první známí. Po pár prohozených slovech jsme šli za Verčou, abychom ji pozdravili, ale především kvůli zaregistrování. Ochotně nás seznámila s aktuálním děním a nabídkou programu na letišti. Mohli jsme si tak vyzkoušet soutěž „Mazda Hlavomoták“, kdy principem bylo na několikrát oběhnout kolík a poté provést jistý úkon, nebo Mazda hod. Mnohem zajímavější disciplínou byl slalom mezi kužely, kdy jste je měly projet autem a na konci dráhy zajet do imaginární garáže a odjet zpět na start, avšak pozpátku. Mohli jsme tak na trati zahlédnout Mazdu 6 (GJ), ale i MX-5 (NA) s ženou za volantem.
Zanedlouho opadl zájem o soutěže, což byl signál pro sdružení posádek a následný odjezd zpátky do kempu. Ale jak už to tak bývá při volné letištní ploše, odjela pouze část kolony, neboť ostatní se stavěli ve dvojicích na startovní čáru a chtěli okusit své vozy ve sprintu. Části organizačního týmu se to moc nezamlouvalo, neboť sprintování bylo zakázáno v rámci bezpečnosti, a proto odjeli společně do kempu napřed a zbývající účastníci se oddávali závodům na rovince. Jakmile jsme se nabažili, přišla na řadu otázka obědu. Loni se obědvalo naproti kempu, ale letos jsme se rozhodli pro restauraci přímo ve Strachotíně.

Asi po hodince jsme odjeli konečně do kempu, kde na nás čekali zbylí Mazdaři a my tak hledali místo pro naše čtyřkolové miláčky, ale i plochu pro stanování. Potom, co Mira s Týnkou postavili jejich doslova mega stan, který sloužil i nám jako přístřešek k přespání, začalo se mu přezdívat – „Rezidence U Sobotků“ (smích). Pak nastala volná zábava, kdy jsme klábosili s přáteli, které vídáme pouze na srazech, avšak byla možnost se zúčastnit dalších soutěží – přesněji byl v nabídce Mazdakvíz, kdy bylo třeba odpovědět na pár otázek, Mazdahlavolam ohledně přiřazování loga značky a daného letopočtu, nebo Mazdapuzzle. Anebo byla ještě možnost prohlédnout si novou Mazdu 6 a CX-5, se kterými přijeli pánové z brněnského dealerství Auto Palace. Večer se nezadržitelně blížil, a proto se začalo opékat prasátko o váze 46 kg a rozlévat alkohol. Bohužel v noci už tolik počasí nepřálo, poněvadž bylo chladno a deštivo, a tak jsme ulehli ve stanech a těšili se na druhý den srazu.

V sobotu jsme se probrali poměrně brzy, což byl ideální čas pro sprchu, ale i snídani. Postupně se začali budit i ostatní a cirka po deváté hodině jsme vyrazili společně zase na nedaleké letiště. Na něm se v podstatě konal stejný program jako v pátek, neboť někteří účastníci si mohli vylepšit skóre ve zmíněných disciplínách anebo dorazili noví členové, kteří chyběli v pátek. Ano, jak správně tušíte, ani v sobotu si mnozí z nás neodpustili sprintování. Kolem poledne následovala zas cesta za pokrmem a po dojetí do kempu nastal čas na uklizení stanu a ostatních drobností. Moc času nebylo, jelikož na programu dne byla spanilá jízda společně se zastávkou na tradiční akci „Crash cars“. Věrní účastníci vědí, oč jde, ale pro nezasvěcené vysvětlím – v podstatě se jedná o demolition derby se starými vozy, kdy se jezdí pouze dokola a vyhrává ten, komu zůstane pojízdné auto na samotném závěru. Bohužel letošní závodění přerušila nepříjemná nehoda, ke které byly povolány i složky IZS, poněvadž jedné účastnici srazu se přitížilo v jednom ze závodních speciálů.

Posléze padla na účastníky sice pochmurná nálada, ale odebrali jsme se k vozům a pomalým tempem se vydali nazpět do kempu. Zde probíhaly dlouhé debaty o celkovém dění srazu, ale program pokračoval dále, a to vyhlašováním výsledků za přítomnosti živé kapely Funny Fellows. Ceny byly nádherné, konkrétně pískované půllitry a drobnosti od sponzorů, a šly vidět radostné pocity na výhercích. Dokonce se ještě vyhlašovala tombola, která obsahovala celkem 34 balíčků ze všech sponzorských darů – první balík měl hodnotu přes 10 tisíc korun! A jak už bývá zvykem, i letos se vyhlašoval nejmladší účastník, tím byl René Grulich, a také nejvzdálenější účastník, což si opět obhájil Lukáš Sýkora. Blížil se zase večer, což byl čas odjezdu pro většinu z nás, a proto jsme se rozloučili s ostatními a vyrazili směr domov. Ovšem někteří zůstali až do samotného konce, čili nedělního odpoledne, a užili si poslední večer s přáteli.


Resumé a hodnocení srazu:
Bohužel nemáme přesně sečten počet Mazd, které dojely na letošní ročník, avšak dá se říci, že čísla budou podobná s loňským ročníkem. Co však víme, tak na srazu se pohybovalo celkem 110 lidí, ale i 20 dětí. Organizace se povedla opět na výbornou, dokonce bylo příjemným překvapením, že zavítali do kempu pánové z Auto Palace Brno a umožnili tak účastníkům nahlédnout do novinek značky Mazda. Zároveň bych touto cestou chtěl poděkovat nejen za sebe, ale i organizátorskou složku všem sponzorům, kteří přispěli na ceny do soutěží. Letos však byl Mazda sraz Pálava posledním celorepublikovým srazem, a tím pádem se završila i srazová sezona pro rok 2018. Nezbývá nám nic jiného, než se těšit na nadcházející sezonu a prozatím se můžeme alespoň kochat fotkami nejen z Pálavy, ale i Reunionu a Vysočiny. Na viděnou v příštím roce! 🙂

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *