Nová Mazda CX-5 se představí již za měsíc! Co o ní prozatím víme?

Ne každý by tomu věřil, ale současná Mazda CX-5 se prodává již od roku 2012 a jde tak momentálně o nejstarší model v portfoliu japonské značky.
Ovšem nedávno byly zveřejněny mnou na facebookové stránce první špionážní fotky nové CX-5, která se má představit na losangeleském autosalonu, jež otevírá své brány koncem listopadu. Co všechno přinese nová Mazda CX-5? Máme se rozhodně na co těšit!

Rodinné SUV nenabídne výrazně odlišný design od současného stylu, protože zkrátka nemá důvod. Znáte to – nač měnit něco, co funguje. Nová CX-5 tak bude mít rafinovanější vzhled, pomocí kterého zapůsobí ještě více na okolí. Prosklení bude podobné jako u nynější generace, avšak má vypadat elegantněji a zároveň i vyspěleji. Karoserie se pochlubí opravdu jemnými záhyby a inspiraci najde u větší CX-9.
U právě prodávané CX-5 si řada lidí stěžuje na až moc usedlý interiér, což se má právě změnit s příchodem nové generace. Ta bude mít také lepší pojatou kabinu, převzatou z CX-9, čímž se zvětší i kvalita. Prozatím není známo, co se změní v oblasti výbav, ale můžeme tak očekávat například heads-up displej se systémem pro rozpoznávání dopravních značek, více místa pro nohy a v neposlední řadě u vyšších výbav i vyhřívaný volant či infotainment MZD Connect.
Přes facebookové stránky jsem i informoval o nové technice, zvaná Mazda G-Vectoring (GVC), kterou už dostaly modely 3 a 6. Tento systém pomáhá při jízdě v zatáčkách a měla by ho dostat také nová CX-5. Díky rozsáhlému použití technologie Skyactiv se dočká CX-5 také menší hmotnosti, což zajistí i více výkonu a méně spotřeby. Současná CX-5 má v nabídce tři pohonné jednotky – benzínový čtyřválec Skyactiv-G o objemu 2,0 a 2,5 litru či dieselový čtyřválec Skyactiv-D s obsahem 2,2 litru. Tyto agregáty se objeví zřejmě i u nové generace, avšak s lepšími parametry. Co by si však přálo mnoho lidí v nové CX-5, to jest 2,5litrový přeplňovaný čtyřválec z větší CX-9. Ve vývoji je údajně i hybridní provedení CX-5.
Mazda se musí opravdu snažit při vývoji nové CX-5, protože segment SUV je našlápnutý konkurencí. Nová CX-5 bude konkurovat například Subaru Forester, Fordu Kuga, Toyotě RAV4, Hondě CR-V, ale také bestselleru Volkswagenu Tiguan. Jak už jsem uvedl v úvodu, premiéra se uskuteční koncem listopadu v Los Angeles a prodeje by mohly odstartovat v první polovině příštího roku.

Zdroj: carscoops.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *