Prodej Mazd v Česku – květen 2017

Prodejní statistiky Mazdy na českém trhu patří mezi ty čtenější články, a proto držím štafetu a uvádím čísla z každého měsíce.
Nyní přichází na řadu prodejní úspěšnost za květen letošního roku a nutno říci, že v některých segmentech si modely japonské značky celkem polepšily.

Dopředu jenom upozorňuji, proč některé segmenty chybí v přiložených materiálech. Není to tím, že by nebyly k nalezení dané statistiky, ale proto, že Mazda nemá ve zmíněných třídách svého zástupce. Minulý rok zmizela Mazda 5 i ze segmentu MPV, jelikož její výroba byla ukončena.
Je to už nějaký ten pátek, co Mazda přestala u nejmenší „dvojky“ nabízet dieselový motor, a proto je třeba se smířit jen s benzínem. Bohužel tenhle krok i tak nepomohl, poněvadž se Mazda 2 prodává stále jen v pár kusech. Pokud jde o Mazdu 3, tak té se neprodá ani sto za jeden měsíc, ale zato je vidět, jak lidé odmítají diesel.
Ve střední třídě se Mazda 6 umístila na sedmém místě, což není vůbec zlé, ale přesto na Mondeo, držící se na páté příčce, chybělo 19 prodaných vozů. Stejně jako u menší „trojky“, tak i „šestka“ se hojně prodává se zážehovými motorizacemi. Bohužel pohon 4×4 není oblíbený, proto se Mazda 6 s oběma poháněnými nápravami prodala pouze v jednom kusu.

Mě osobně překvapily prodeje Mazdy CX-3 za květen, neboť si ji koupilo 122 lidí. Většina z nich si vybrala benzínové agregáty a třetina také pohon 4×4. Prodej nové CX-5 už běží na plné obrátky a i v tomto případě volí zákazníci benzínový motor. Také se však rozjely prodeje MX-5 RF, proto za květen bylo udáno sedm kusů. Navíc se MX-5 zařadila na šesté místo v tabulce, o které se dělí s Volkswagenem Beetle Cabrio. 

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *