Rozhovor s Michalem: Velkolepý sraz 25 let s MX-5 se blíží aneb co byste měli vědět

Rozhovor s Michalem: Velkolepý sraz 25 let s MX-5 se blíží aneb co byste měli vědět

Čas letí jako bláznivý, jak zpívá Karel Gott v jedné své písničce. Je to až neuvěřitelné, ale letos je to už pět let od konání, troufám si říci, největšího srazu Mazd MX-5 v ČR, kdy se slavilo 20 let klubu na české scéně. Tenkrát to nikdo nečekal, ale nakonec se sešlo na jednom místě 287 vozů MX-5 a byly tak k vidění i všechny generace oblíbeného roadsteru.

Letos jde do toho stejná parta organizátorů znovu, avšak s většími zkušenostmi a ambicemi, pochopitelně. Takže majitelé a příznivci kultovního modelu MX-5, zapište si do kalendářů termín 21. – 23. 6. 2024 a dorazte na velkolepou událost 25 let s MX-5, která se uskuteční stejně jako před pěti lety v ATC Rozkoš u České Skalice. Pokud stále váháte s účastí, třeba vás nakopne tento rozhovor s Michalem Švaňkem, což je jeden z hlavních organizátorů akce.

Odkaz na událost na Facebooku – veškeré aktuální informace

1. Ahoj Míšo, než se zeptám k letošnímu srazu, zajímá mě, jak vzpomínáš na Váš sraz před těmi 5 lety? Dalo či naopak vzalo ti to něco?

Ahoj Jiříku, zdravím všechny čtenáře a příznivce Mazda News. Tak asi má první reakce byla – ono už je to 5 let?  Popravdě, na sraz v roce 2019 (20 let s MX-5) vzpomínám velmi často. Jsem opravdu hrdý nejen na českou komunitu MX-5 za to, co dokázala. Na Rozkoš vážilo cestu 287 posádek z Čech, Slovenska a Polska. Bylo to prostě „wow“ a nikdy na to nezapomenu. A co mi sraz dal a vzal? Dal mi spoustu nových zkušeností, přátel a víru jít si za svým snem a naopak mi vzal rok před srazem, přesněji veškerý můj volný čas, nervy, apod. Když ale potom vidíte výsledek, všechny Miaty pohromadě na jednom místě, tak víte, proč jste tomu tolik obětovali.

2. Na rovinu, věděl jsi tenkrát už v roce 2019, že chceš za pět let takovou akci zopakovat a posunout zase o level výše (smích)? Proč ses vlastně rozhodl pořádat o pět let později další velký sraz? Je to pro tebe osobní výzva?

Na rovinu, nevěděl. Po srazu jsem myslel pouze na dovolenou a odpočinek (smích).  Sraz 20 let s MX-5 jsem začal brát jako za dostiučinění, protože jsem 20 let v komunitě MX-5. Netušil jsem, že by mohlo být něco dalšího…

Jinak prvním setkáním by to přece nikdy nemělo skončit, vždy se musí zkusit i další setkání. Naposledy se sjelo neuvěřitelných 287 aut, ale věřím, že jako komunita MX-5 dokážeme více, že se ukáže silnější a početnější. Kdybych tomu nevěřil, tak nejdu do organizace 25 let s MX-5. Těším se na spoustu lidí, co jsem neviděl dlouhá léta. Budu i rád, když se plno lidí, co se zná jen přes sociální sítě, seznámí osobně a pokecají o autech i životě. Takže ano, je to osobní výzva, ale těším se až uvidím spokojené lidi a plno MX-5 na jednom místě.

3. Dokázal bys prosím nějak v bodech popsat, v čem letošní sraz bude jiný/lepší než ten předchozí?

Ono toho moc nového ani nevymyslíte. Hlavně se poučit z vlastních chyb, aby právě ta další akce byla ta lepší. Slibujeme, že zažijete víkend, na který nezapomenete. Určitě bude a je lepší organizace, kooperace, koordinace i komunikace. Samozřejmě jsme zapracovali i na programu – nebudou chybět pochopitelně spanilé projížďky po skupinách pod vedením zkušených organizátorů, které jsou ohlášené i u Policie ČR. 

Na horním parkovišti u hotelu Rozkoš bude opět jízda zručnosti/slalom. Mezitím Adam Sandmann, coby další hlavní organizátor v roli moderátora, bude dole „válčit“ na pódiu s mikrofonem – představí například spoustu zajímavých hostů i motoristických novinářů. A nám dosti známý Patricio Malundo z projektu 90’s Czech Roads připravuje stánek s foto prezentací pod názvem Historie MX-5 v Čechách. 

Dále se můžete těšit na živou kapelu, vyhlašování různých soutěží (např. nejstarší Miata, kdo přijel z největší dálky, různé edice, barvy auta, úpravy, šílenosti atd. (smích). Už teď mohu prozradit, že Poláci dorazí s dvěma offroad MX-5, zatímco paní z Německa přijede za námi s Mazdou MX-5 první generace a za sebou bude mít malý karavan na spaní.

Samozřejmě nebude chybět ani bohatá tombola, ve které jsou hodnotné dary a vouchery od sponzorů za více než 200 tisíc korun. Do tomboly se zapíšete automaticky při průjezdu vjezdové brány, poněvadž registrační číslo je zároveň i číslo do tomboly. Navíc v sobotu okolo 18:00 hod. bude proveden zápis do České knihy rekordů, což se neděje každý den, proto pokud můžete, dorazte a užijte si parádní víkend. V závěru sobotního dne bude volná zábava ve společnosti DJ, který chystá velkou party s hity z 90. let.

4. Jak už jsem zmínil v úvodu, před pěti lety dorazilo celkem 287 aut. Myslíš si, že letos překonáte toto číslo?

Ano, překonáme, teď už tomu věřím. Právě s touto myšlenkou a vizí jsem šel do organizace tohoto srazu. Nic jiného mě nežene kupředu a nepřipadá v úvahu. Věřím, že česká komunita Mazdy MX-5 opět nezklame a ukáže se v plné síle. Byl bych rád, kdybychom se jednou za pět let nedělili na různé skupinky a tak.

5. Zahlédl jsem, že registrace na Váš sraz už pár týdnů běží, tak kolik máte zatím přihlášených vozů? Dorazí i většina aut, resp. majitelů, kteří byli na srazu v roce 2019? A můžeme se těšit i na zahraniční posádky?

Jiří, sám tomu pořád nevěřím , ale k dnešnímu dni (12. 6. 2024) máme už 320 posádek Mazdy MX-5 z Čech, Slovenska a Polska. Letos bude polská odnož MX-5 navíc v silné sestavě, a to s 50 vozy MX-5. Naši přátelé ze Slovenska nejsou o moc slabší, přijedou s 30 posádkami. A taková malá zajímavost – v dotazníku máme i otázku, zda se člověk zúčastnil i srazu 2019 a překvapuje nás, že je 75% nováčků, kteří jedou poprvé na sraz pod naší taktovkou. Není to paráda?

6. Dal bys našim čtenářům nějaký návod, jak postupovat? Mám doma MX-5 a chci na Váš sraz – co vše musím pro to udělat? Kolik stojí vstup a jak jsou na tom ubytovací kapacity? Je možnost stanu?

Důležitá je REGISTRACE, bez ní to bohužel nejde. Registraci vyplníte, odešlete a zaplatíte 900 Kč. V ceně je vjezd pro MX-5 s dvěma osobami na celý víkend. Dále pak taška s merchem, číslo do bohaté tomboly, pozvánka na projížďku i slalom, ale i certifikát o účasti na této velkolepé akci. Jinak, co se týče ubytování, tak přilehlý hotel Rozkoš je plně obsazen, chatky v kempu také a volná kapacita je jenom pro stanování.

Potom jsme se rozhodli udělat speciální registraci s poplatkem 500 Kč, který se bude platit až na místě a opět platí pro MX-5 s dvěma osobami, avšak bez merchu a s vjezdem od 17:00hod. Ozvalo se nám totiž pár lidí, že chtějí přijet pouze na sčítání aut do České knihy rekordů.

7. Co když ale nemám MX-5 doma a chtěl bych přijet jinou Mazdou? Nezdržím se celý víkend, ale jenom pár hodin tzv. na kukačku, i tak platím plný vstup?

Jiří, děkuji za zmínku jiné Mazdy než MX-5. Tímto bych chtěl pozvat všechny Mazďáky na naše výroční setkání 25 let od prvního srazu MX-5 v ČR a zároveň pojďme společně oslavit i 35. výročí od premiéry Mazdy MX-5. Pro jiné Mazdy je vjezd dle ceníku ATC Rozkoš (100 Kč/auto) a nám organizátorům zaplatí každý dospělý symbolických 100 korun na organizaci (děti a mládež do 18 let vstup zdarma). Pro jiné Mazdy budeme mít vyhrazené malé horní parkoviště. Už teď víme, že přijede pár krásných kusů Mazdy RX-7 a RX-8, těšíme se na jejich podporu.

Návštěvníky, co jedou třeba jen kolem nebo tzv. na kukačku, uvítáme. I pro ně platí stejná pravidla jako pro jiné Mazdy, tzn. každý dospělý 100 Kč na organizaci (děti a mládež zdarma). Odměnou za to Vám bude krásný náramek, srazová samolepka a pochopitelně nezapomenutelný zážitek.

8. Předešlý sraz měl i úžasnou disciplínu na parkovišti před kempem – slalom. Chystáte ho i letos? Bude nějak pozměněn jízdní řád a větší apel na bezpečnost? A budete spolupracovat i s Policií ČR?

Ano, na horním parkovišti u hotelu Rozkoš nebude opět chybět jízda zručnosti, chcete-li slalom. Jako v roce 2019 i letos má vše na starosti Oťas, který se určitě poučil z chyb před pěti lety. Letos bude na slalom, resp. na průběh jízd a bezpečnost, dohlížet větší počet organizátorů. Protentokrát bude trať jízdně pomalejší a lépe označená. Stopky budeme mít digitální a dopředu prozradím, že Oťasův čas se nebude zapisovat (smích).  

Na spanilé jízdy jsou určené tři party organizátorů, kdy každá z nich bude mít na starosti 50 aut. Všechny projížďky budou v doprovodu Policie ČR, která bude stopovat hlavní křižovatku před kempem kvůli hladkému průjezdu kolony. S tou pak pojedou tři policejní vozy coby blokaři. V neděli ráno bude postavena hlídka PČR před kempem, a pokud se řidič nebude cítit, může si dýchnout a uvidí, zda je schopen jízdy. A nebojte se, když vám policisté něco naměří, nehrozí postih, to je domluvené (smích).

9. To je parádní aktivita pro opravdové řidiče a určitě bude přijata s nadšením jako právě před pěti lety. Ale počítáte i s nějakým programem pro rodiny s dětmi?

Naše setkání 25 let s MX-5 je určitě i pro rodiny s dětmi – sám zde budu mít dva syny (3,5 roku a půl roku). Myslíme i na bezpečnost rodin, proto v celém areálu je maximální povolená rychlost 20 km/h, zákaz túrování, driftů a dalších nebezpečných kousků. Na vše bude dohlížet dostatečný počet organizátorů. Děti se mohou těšit na skákací hrad, stan se sezením, kde si mohou kreslit, malovat či hrát hry dle věku dítěte. Pod hotelem bude k dispozici i dětské brouzdaliště.

A osobně bych si chtěl splnit takový malý sen, a sice společnou fotku všech přítomných dětí – budoucí generace Mazďáků. Třeba se to povede a sejde se mnoho dětí…

10. A teď nám pověz něco ze zákulisí – jak je to organizačně náročné? Kolik lidí se vlastně podílí na takové velké akci? Nemáte třeba strach, že dojede tolik aut, že se prostě nevejdete do kempu? Přece jen Vás přijede podpořit i slovenská a polská základna s MX-5.

Za sebe můžu říct, že zažívám tři nejtěžší měsíce v tomto roce. Poprosil jsem dokonce i svou ženu, aby měla se mnou trpělivost do data konání (smích). Nemáme ani žádný volný čas, opravdu vše věnujeme přípravám a registracím na sraz. Teď mám za sebou například motoristickou slavnost Legendy 2024, kde jsem měl na starosti japonskou sekci. Upřímně, jsem před kolapsem, ale každá nově registrovaná MX-5 mě drží a žene kupředu.

Akce 25 let s MX-5 se začala pomalu připravovat rok před konáním. Hlavní organizační tým je stejný jako před pěti lety, tzn. Oťas Švaněk, Pavel Knespl, Adam Sandmann a já, Michal Švaněk. Zapojil jsem i svou ženu Elišku, která převzala kompletně registrace, sám bych to nezvládl. Krom registrací dávám dohromady zázemí srazu, sháním sponzory, ale i třeba chystám tašky s merchem. Stejně jako tenkrát i letos máme spolupráci s reklamní agenturou Honzy Metličky, proto chystáme i stánek s merchem (trička, kšiltovky, hrníčky, samolepky, apod.). Co se týče celkového počtu organizátorů, bude nás celkem 40 lidí. 

Jinak ohledně počtu posádek MX-5 a kapacity kempu ATC Rozkoš, tak z toho obavy nemám. V kempu je velká rezerva, pokud mluvíme o jeho prostoru. Upřímně, za těch 25 let, co jezdíme po ČR, nevím o větším kempu, napadá mě snad jen ATC Merkur v Pasohlávkách.

12. Závěrem by mě zajímalo, zda chystáte nějaké překvapení na akci – dorazí například nějaká vzácná návštěva? Mám na mysli třeba důležitou osobnost z Mazdy. Případně, bude hlavní cena třeba MX-5 v měřítku 1:1 (smích)? Každopádně, Míšo, děkuji za rozhovor, hlavně ať se akce vydaří dle plánu a doufám, že se tam uvidíme!

Můžu říci, že probíhalo pár videohovorů s významnou osobou přímo z Mazdy. Nicméně, jeho návštěva bohužel neproběhne, ale nechci prozrazovat zatím jeho jméno, protože alespoň malé překvapení s jeho jménem proběhne.

Pokud jde o české zastoupení Mazdy, žádnou pomoc, přízeň a podporu neočekáváme, jelikož nám bylo řečeno z nejvyššího místa, že akce, jako je ta naše, „nepodporují“. Co se týče zajímavých hostů, tak za mě by neměly chybět tři důležité osoby, které byly součástí akce i v roce 2019. Jmenovitě jde o Jiřího Lášu z Autolaros Ostrava, který je zároveň i hlavním sponzorem 25 let s MX-5. Dále pak dorazí Honza Červenka, známý motoristický novinář, závodník, instruktor a moderátor, a pak samozřejmě nemůže chybět můj táta Oťas Švaněk, který aktivně pořádá již 25 let srazy pro komunitu MX-5 v ČR.

Otamír Švaněk, Jiří Láša a Honza Červenka na srazu 20 let s MX-5

Pevně doufám, že však dorazí i další motorističtí novináři a zároveň kamarádi, které bych rád viděl na naší akci, jako třeba Honza Koubek, Richard Herbich, Michal Fokt nebo Samuel Vanko. Poslední pro mě důležitá osoba, která musí být přítomna na srazu, jsi ty, Jiří! Doufám, že vše klapne a uvidíme se!  

Každopádně, tímto bych chtěl ještě jednou pozvat všechny příznivce Mazdy MX-5 a přátele na naši akci 25 let s MX-5, přijeďte se podívat a podpořit nás. Slibujeme vám víkend, na který jen tak nezapomenete. Takový počet MX-5 v ČR nebude dlouhé roky k vidění. Nezapomeňte, v sobotu 22. 6. 2024 v ATC Rozkoš začíná hlavní program od 10:00hod. a potrvá do večerních hodin. A Jiří, tobě děkuji za rozhovor!

PROGRAM

Pátek 21. 6.

  • Příjezd, ubytování, seznamování a volná zábava

Sobota 22. 6.

  • 08:30 Začátek srazu
  • 09:00 – 09:30 Úvodní proslov, pravidla, rozprava
  • 10:00 – 18:00 Zahájení spanilých jízd a slalomu
  • 11:00 – 18:00 Rozhovory s osobnostmi srazu, novináři
  • 12:00 – 18:00 Živá kapela SAKRAMEJDLO
  • 13:00 – 18:00 Tombola o hodnotné ceny
  • 14:00 – 18:00 Představení hlavního sponzora a dalších sponzorů
  • 17:00 – 18:00 Vyhlášení soutěží, slalomu a jiných ocenění
  • 18:00 – 19:00 Zápis rekordu – sčítání komisařem do České knihy rekordů
  • 19:00 – 20:00 Tombola o hlavní ceny
  • 20:00 – 04:00 Zábava, DJ s hity z 90. let

Neděle 23. 6.

  • Volná zábava, odjezd během celého dne

RYCHLÉ INFO: V celém areálu se přijímá POUZE hotovost! V kempu se NEPRODÁVAJÍ cigarety!

Poznámka autora: Přiložené videozáznamy a fotografie jsou ilustrační, pořízené na srazu 20 let s MX-5 (fotografové – Ondřej Kroutil a Kateřina Plachá)

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *