Nová Mazda CX-90 se představí v lednu 2023 a přiveze nový prémiový odstín Artisan Red

Nová Mazda CX-90 se představí v lednu 2023 a přiveze nový prémiový odstín Artisan Red

Tahle informace se neustále opakuje. Evropa dostane dvě nová SUV s označením CX-60 a CX-80, kdežto v zámoří se dočkají také nových SUV, ale odlišných a se jmény CX-70 a CX-90. A právě na poslední zmíněný model byl zveřejněn teaser včetně oznámení, že Mazda chystá nový odstín červené.

Velké SUV s třemi řadami sedadel má mít celosvětovou premiéru v lednu příštího roku, ale zatím se neví, zda půjde o soukromý event japonské automobilky anebo se nová CX-90 ukáže na show CES v Las Vegas. Ať už to bude kdekoliv, půjde o auto modelového roku 2024. Zveřejněný teaser ukazuje nápis „Inline6“, což znamená, že dostane také nové šestiválcové motory, ale to není překvapující, protože o tomhle se mluví od začátku uvedení CX-60.

Mnohem zajímavější informace je ta, že nová Mazda CX-90 dorazí v úplně novém odstínu červené, který se bude jmenovat Artisan Red Premium. Samozřejmě jde o další barvu s technologií lakování Takuminuri a zařadí se tak například k odstínu Rhodium White Premium. Nově představený odstín je jakýmsi dárkem k desátému výročí od premiéry laku Soul Red. A není divu, jelikož tento odstín je na většině prodaných Mazd a automobilka ví, že jejich červená je v oblibě.

Mazda prohlásila, že nový odstín Artisan Red Premium je rafinovanější a sofistikovanější než předchozí prémiové laky a oči ho budou vnímat odlišně v závislosti na tom, v jakém světle se na něj budete dívat. Proces vytvoření speciálního odstínu není úplně nový, stejně jako Red Soul Crystal se skládá ze tří vrstev – čirá vrstva, průsvitná vrstva laku a reflexní/absorpční vrstva.

Průsvitná vrstva laku využívá vysoce aromatický pigment, používaný v barvě Soul Red Crystal, který je údajně vnímán jako „nejčervenější z červených“, zatímco reflexní/absorpční vrstva se může pochlubit technologií, která tzv. plynuleji vyrovnává hliníkové vločky v pravidelných intervalech. Jedná se o stejnou technologii, která byla použita u dříve představeného laku Rhodium White Premium, nyní však s vylepšeným černým pigmentem Machine Gray, druhou barvou vyrobenou technologií Takuminuri.

Japonská značka se zavazuje, že bude i nadále vytvářet nové kombinace barev a také pokročilejší technologie, které zvýší atraktivitu jejich modelů. Není ani tajemstvím, že se Mazda chce stát plně hodnotnou prémiovou značkou v následujících letech, a právě ohromující laky jí mají pomoci v lepší vnímání kvality a luxusu.

Nový odstín Artisan Red Premium se má nabízet jako prémiová položka u všech současných modelů, ale i u těch připravovaných. Nová Mazda CX-90, která nahradí současnou CX-9, by tak měla debutovat právě s odstínem Artisan Red a poté se jej dočkají i ostatní modely. Později lze očekávat ještě uvedení menšího sourozence, a to CX-70.

Zdroj: carbuzz.com

Jiří Diviš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *